Отидете към основна версия

2 274 10

Столтенберг: Гърция и Турция разговарят ежедневно в НАТО!

  • нато-
  • гърция-
  • турция

По думите на генералния секретар сега се търсят възможности за разширяване и засилване на този механизъм

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция и Гърция водят ежедневни разговори в централата на НАТО в Брюксел в опит да преодолеят споровете помежду си в Източното Средиземноморие, съобщи генералният секретар на организацията, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

"Гърция и Турция се срещат ежедневно тук, в централата на НАТО. Мисля, че едно от предимствата на НАТО е, че осигурява платформа за нашите съюзници да се срещат и разговарят всеки ден", каза Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел, предава БТА.

Столтенберг посочи, че министрите са заявили "силна подкрепа за механизма на НАТО за деескалация" в Източното Средиземноморие.

"Важно е, защото за нас това е технически военен въпрос, при който трябва да се уверим, че вие имате инструментите да попречите на инциденти и произшествия", каза той.

По думите му сега се търсят възможности за разширяване и засилване на този механизъм.

Столтенберг похвали проявената от Гърция и Турция "гъвкавост" за установяването на механизма за деескалация. Според него дори и да не разреши споровете, той може да осигури "терен за политическа дискусия".

"И, надявам се, може да проправи път за проучвателни преговори под егидата на Германия възможно най-скоро", добави генералният секретар на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: