Отидете към основна версия

1 317 2

Унгария и Полша основават институт за върховенство на закона

  • унгария-
  • институт-
  • полша

Двете държави с отговор за ЕС

Снимка: БГНЕС/EPA

Унгария и Полша планират да основат институт за върховенство на закона, съобщи Гардиън.

Идеята се обсъжда динамично. Предстои решение в ЕС, дали достъпът до фондовете да бъде обвързан с върховенството на закона.

Двете страни са обвинявани в нарушаване на правните норми и свободата на медиите. Унгария и Полша търсят да покажат своята интерпретация.

Унгарският външен министър Петер Сиярто потвърди за идеята. Новият институт трябва да противодейства на прилагане на двойни стандарти за двете държави.

Правителствата на държавите смятат, че европейските критики към тях са политизирани. Според тях става въпрос за разногласия, а не за реален дебат.

Подбират се професионалисти за работа в новия институт. Планът е той да стане факт в първата половина на следващата година.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Унгария недоволства от ЕС

    Унгария разкритикува европейското решение за обвързване на фондовете с върховенство на закона, съобщи ТАСС. Предварително споразумение беше договор ...
    05.11.2020
    2 572
    9
  • Орбан непоклатим в Унгария

    Опозицията в Унгария не успя да ограничи парламентарното мнозинство на управляващите в страната, съобщи ТАСС. Регионалният вот в Боршод беше основе ...
    12.10.2020
    2 232
    9
  • Унгария отхвърли европейския доклад

    Унгария отхвърли доклада за върховенството на закона на ЕС, съобщи France 24. Страната е една от най-обсъжданите в доклада. Посочват се отношенията ...
    01.10.2020
    2 390
    5
Новини по държави: