Отидете към основна версия

18 664 124

Атентат във Виена с жертви и ранени (ВИДЕО)

  • атентат-
  • жертви-
  • ранени-
  • виена-
  • еврейска общност-
  • шведенплац-
  • самовзривил

За това съобщават местни медии

Нападение с жертви и множество ранени край синагога във Виена. В близост до Шведенплац са се чули няколко изстрела, съобщават местните медии. За стрелба в центъра на града съобщиха и официално от полицията в Twitter.

Вътрешното министерство потвърди, че няколко души са извършили терористично нападение. Според медии, единият нападател или е бил убит, или се е самовзривил, когато го е обградила полицията. Другият е избягал, съобщава Нова ТВ.

Не е ясно дали има убити и какъв е техния брой. Има публикации за седем жертви, а един полицай е с тежки рани и опасност за живота. Тези данни обаче, поне засега, не са потвърдени от полицията. Нападението вероятно не е завършило, като местните медии променят често наличната информация.

Австрийският журналист Томас Майър, позовавайки се на Министерството на вътрешните работи, обяви, че в стрелбата има и един загинал.

От полицията предупреждават да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента. Такива обаче бяха разпространени светкавично в социалните мрежи.

Смята се, че нападателят е имал съучастници, които са успели да избягат. В центъра на австрийската столица се провежда мащабна полицейска операция. По данни на вътрешното министерство, един от нападателите е задържан.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата пред синагога в центъра на Виена. Посолството ни е във връзка с местните власти.

При необходимост от съдействие и информация сънародниците ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.

Ръководителят на еврейската общност във Виена Оскар Дойч обяви, че стрелбата е станала на улицата, където се намира главната синагога в града, но не е ясно дали храмът е бил целта на атаката. Синагогата е била затворена по време на стрелбата, написа той в Twitter. Затворени са били и съседните ресторанти.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 25 гласа.

Свързани новини