Отидете към основна версия

3 731 66

Тихановска: Крим принадлежи на Украйна!

  • крим-
  • украйна

Що се отнася до подкрепата на Украйна за беларуската опозиция, опозиционният лидер я нарече "важна" и "символична"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

„Моята лична гледна точка е, че има международно право, законодателство. И въз основа на международното право Крим, разбира се, принадлежи на Украйна“, каза бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановска, отговаряйки на въпрос на „Укринформ“ за личното ѝ отношение към анексирането на Крим от Русия.

В коментара си за „продължаващата руска агресия в Донбас“ лидерът на белоруската опозиция заяви, че тя лично се противопоставя на „всяка проява на агресия“, цитира думите ѝ Фокус.

В същото време Тихановска отбеляза, че не може да говори от името на бъдещия президент на Беларус, когото беларуският народ ще избере след свалянето на Лукашенко. „Ще разрешим такива проблеми, когато спечелим у дома. Сигурна съм, че бъдещият президент, беларуският народ, ще има своя принципна позиция“, каза тя.

Що се отнася до подкрепата на Украйна за беларуската опозиция, опозиционният лидер я нарече „важна“ и „символична“.

Както се съобщава, в Беларус продължават протестите срещу предполагаемото фалшифициране на резултатите от президентските избори, проведени на 9 август, победител в които е обявен Александър Лукашенко, който ръководи страната от 1994 г. Хората излизат на масови акции всеки уикенд.

Европейският съюз не призна резултатите от президентските избори в Беларус и реши да наложи лични санкции срещу беларуски служители, замесени в насилие и фалшификации. САЩ и други страни също обявиха, че Лукашенко не е признат за президент на Беларус.

На 13 октомври лидерът на белоруската опозиция Тихановска, която избяга във Вилнюс след изборите, обяви 25 октомври за ден на „Народния ултиматум“ и призова Лукашенко за мирен трансфер на властта. След изтичането на ултиматума Тихановска обяви национална стачка в Беларус и в страната започна нова вълна от мащабни протести.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: