Отидете към основна версия

2 734 27

Евролидери: Мигрантите да учат езика на новата си родина

  • мигранти-
  • бежанци

В декларацията се призовава за зачитане на европейските ценности и се отправя предупреждение, че отказът за интеграция ще се наказва по-строго

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери ще поискат мигрантите да научат езика на страната, която ги е приела, и да интегрират децата си в новите общества с цел да бъде изкоренен радикалният ислямизъм. Това се казва в декларация на ЕС, с чиято чернова се е сдобил в. “Гардиан”.

Тя се появи във вторник малко преди виртуалната минисреща на високо равнище между Франция, Австрия, Германия и Нидерландия с участието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Разговорите са посветени на търсенето на начин ЕС да отговори на терора след атаките в Париж, Ница и Виена.

В декларацията се призовава за зачитане на европейските ценности и се отправя предупреждение, че отказът за интеграция ще се наказва по-строго.

Преди общата среща имаше разговори в Париж между френския президент Еманюел Макрон и австрийския канцлер Себастиан Курц. По време на посещение в Австрия в понеделник, за да почете жертвите на атаката във Виена, шефът на Европейския съвет Шарл Мишел настоя за създаването на европейски институт за обучение на имами с цел да не се допуска език на омразата в проповедите им, както и да бъде контролирано чуждото финансиране на религиозните школи.

Сред темите на минисрещата на върха бяха засилването на сътрудничеството между европейските полицейски служби, правосъдието и разузнаването, задълбочаването на борбата срещу терористичната пропаганда в интернет и затягането на защитата на външните граници. Макрон отново настоя за реформиране на Шенген из основи, за да се постигне по-голяма сигурност в Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини