Отидете към основна версия

4 133 63

Рублата се обезценява, инфлацията расте: какво още ги чака руснаците

  • русия-
  • рубла-
  • икономика

Обезценяването на валутата има и добра страна – това е изгодно за износителите и производителите, които не влагат в стоките си вносни суровини и съставки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Само от началото на 2020 рублата е изгубила 1/4 от стойността си спрямо долара. Храните поскъпват, инфлацията расте, а реалните доходи намаляват. Какво още могат да очакват руснаците? ДВ се обърна към трима експерти.

Годишната инфлация в Русия за 2020, по официални прогнози, трябваше да е около 4%, но данните на руската Статистическа служба показват, че това ниво е било достигнато още в края на октомври. Отрицателно се отразява например поскъпването на хранителните продукти: само през октомври захарта е поскъпнала с 18,3%, олиото – със 7,4%, яйцата с 6,3%.

Рублата се обезценява

Една от основните причини за повишението на цените е поскъпването на долара спрямо рублата, тъй като Русия внася голям брой хранителни продукти от чужбина – например месо, палмово масло, използвано от руските фирми като добавка за производството на сирене, както и множество плодове. Всичко това се отразява на цените на храните, обяснява директорът на Банковия институт ВШЭ Василий Солодков.

Пълното заместване на вносните стоки не е възможно в нито една сфера, казва и Агван Микаелян от одиторско-консултантската фирма FinExpertiza. По неговите думи, вносните стоки заемат много съществен дял на руския пазар – делът им е 30-35%. Затова и обезценяването на рублата ускорява инфлацията. Експертът очаква и „съществено поскъпване на напитките и храните (без отглежданите в Русия плодове и зеленчуци) , както и битовата техника и другите стоки, съдържащи вносни компоненти".

По думите на Василий Солодков, инфлацията в цените на стоките може да достигне до 10% в рамките на тази година. За много семейства това е критично, тъй като реалните доходи, с които разполагат хората в страната, намаляват постоянно от 2014 година насам. Само през тази година те са спаднали с 6%. За много руснаци подобен ръст на инфлацията е много висок, коментира и Агван Микаелян.

Страда бизнесът

Обезценяването на рублата поставя в затруднено положение и бизнеса, който е зависим от импорта. Разходите за техническо оборудване, закупувано в евро, са се увеличили с около 30%, а доходите от продажбата му в рубли на вътрешния пазар са останали на нивото от миналата година. Освен това купувачите все повече се въздържат от поръчки, казва Леонид Гаврилов, ръководител на компанията "Темпесто", специализирана в дистрибуторски решения в сферата на електрозахранването.

„Потенциалните купувачи вече разполагат с по-малко средства. Навсякъде орязват бюджетите. Мнозина са принудени да се откажат от заявки за покупки или да преминат към по-евтини аналози. Реализираме загуби от спада в курсовете поради това, че имаме договори, които са били сключени още в началото на годината, а изпълнението им става чак сега“, казва Гаврилов. Той обяснява и това, че с цел да си запазят старите клиенти, компаниите са принудени да намаляват до крайност маржа на собствените си печалби или да се преориентират към нова дейност – например към предлагането на сервизни услуги, където се очаква повишено търсене в резултат на ремонти и модернизации на вече закупена техника.

Положителният ефект

От друга страна обезценяването на рублата има и добра страна – това е изгодно за износителите и производителите, които не влагат в стоките си вносни суровини и съставки.

Снижаването на курса на рублата прави и руските стоки по-достъпни на вътрешния пазар, което позволява на износителите да увеличават продажбите си. Затова често пъти обезценяването на рублата увеличава и руския експорт в отделни отрасли, обяснява Микаелян.

Този факт обаче косвено удря по потребителите, защото за редица производители е по-изгодно да продават своята продукция на външния пазар, отколкото да реализират загуби на вътрешния. Заради това те са принудени и да вдигат цените на стоките за вътрешния пазар. Тази тенденция е характерна и за продажбите на храни (например на зърнени храни и захар), както и на нефтопродукти.

"Гробовна стабилност"

В сравнение с предишни кризи инфлацията в Русия наистина не е особено висока, но тя се формира от намаленото търсене, икономиите на частните домакинства и спадналите инвестиции от страна на бизнеса. „Това е своего рода стабилност – но тя е по-скоро гробовна“, резюмира Солодков.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания