Отидете към основна версия

3 942 33

Армения: Стотици наши войници са изчезнали

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • война-
  • войници-
  • изчезнали-
  • никол пашинян

Армения съобщи за смъртта на повече от 2300 свои войници в последната ескалация на конфликта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Премиерът на Армения Никол Пашинян обяви, че стотици арменски военнослужещи остават изчезнали в резултат на ескалацията на конфликта в Нагорни Карабах. "Надяваме се да намерим някои от тях живи. Вчера намерихме ранен войник, който преди това беше обявен за мъртъв", каза Пашинян по време на онлайн пресконференция, предаде News.bg.

Той добави, че размяната на затворници ще започне, след като двете страни приключат процеса на размяна на телата на всички загинали в бойните действия. Пашинян изрази надежда, че в Армения ще бъде обявен ден на национален траур след приключване на размяната на тела. По-рано Армения съобщи за смъртта на повече от 2300 свои войници в последната ескалация на конфликта в Нагорни Карабах, докато Азербайджан все още не е разкрил своите военни загуби. Изявлението на Пашинян идва няколко дни след като той се съгласи да изтегли арменските сили от Нагорни Карабах, както и да предаде редица територии на Азербайджан, в съответствие с мирното споразумение между Баку и Ереван при посредничеството на Русия, което влезе в сила на 10 ноември.

Съгласно споразумението Азербайджан и Армения ще спрат на сегашните си позиции и ще разменят затворници, а почти 2000 руски миротворци ще бъдат разположени в Нагорни Карабах. Русия вече е изпратила над 1100 мироопазващи сили в региона, заедно с 1168 военни и помощни средства. В събота командващият руския контингент за поддържане на мира Рустам Мурадов заяви, че Армения и Азербайджан се придържат към прекратяване на огъня в Нагорни Карабах и че ситуацията в разтърсения от войната регион се стабилизира.

Конфликтът от десетилетия ескалира в мащабни боеве на 27 септември, когато Армения и Азербайджан се обвиниха взаимно в артилерийски, ракетни и въздушни удари в Нагорни Карабах, регион с арменско мнозинство, където напрежението продължава от 1988 г. и накрая доведе до обявяването на региона на независимост на фона на разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Между 1992 и 1994 г. Ереван и Баку водиха жестока война за територията, отнела живота на над 30 000 души, като също така разсели най-малко 1,1 милиона други. Оттогава хиляди други са убити при честите разпалвания на конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.

Свързани новини