Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 11:30 4 589 25

Нагорни Карабах: победа за Путин, провал за Запада

  • нагорни карабах-
  • владимир путин-
  • армения-
  • азербайджан-
  • русия-
  • турция-
  • запада-
  • война

Азербайджан, Турция и Русия са категоричните победители в конфликта за Нагорни Карабах. Губещият също е ясен: западната дипломация.

Нагорни Карабах: победа за Путин, провал за Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След почти месец и половина войната в Нагорни Карабах приключи. Обявеното от Азербайджан, Армения и Русия споразумение за прекратяване на огъня не слага край само на бойните действия. То променя изцяло ситуацията в Южен Кавказ.

Споразумението предвижда Азербайджан да възстанови контрола върху големи части от своята бивша провинция Нагорни Карабах, населена предимно с арменци, и граничещите с тях окръзи. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев се представи като категоричен победител.

Турция, която подкрепи Баку, и преди всичко Русия, която сега разполага мироопазващи войски в Нагорни Карабах, също спечелиха. И двете държави разшириха своето влияние в региона.

Провал на дипломацията

Големите губещи са Армения и подкрепяната от нея непризната Република Нагорни Карабах. Но не само те. Губещ е и дипломацията. Над 30 години в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се търси решение на конфликта – без реален резултат. От 1994 г. насам конфликтът за Нагорни Карабах реално е замразен.

Някои могат да смятат това за успех, но “Минската група” на ОССЕ, която отговаря за конфликта и е водена от Русия, САЩ и Франция, се оказа безсилна. Безброй са мирните предложения, отхвърлени от Азербайджан и Армения. Докато Баку не се почувства достатъчно силен, за да демонстрира, че „военно решение“ е възможно, както се изрази Алиев. Сега той триумфира, а подходът, лансиран от Запада, за мирно разрешаване на замразени конфликти, изглежда провален.

Когато войната в Нагорни Карабах отново избухна в края на септември, ОССЕ се ограничи до рутинни призиви за прекратяване на насилието. Но ако дипломацията се налага с половин уста, тя може само да загуби. След седмици на ожесточена борба Азербайджан промени условията. За момента е постигнат пробив без ОССЕ и възниква въпросът дали “Минската група” изобщо е необходима. Възможно е сега да бъдат създадени нови формати, от които Турция вероятно също ще бъде част.

Западът отново предостави инициативата на Путин

А Русия? Президентът Владимир Путин за пореден път демонстрира, че може и предпочита да използва военната си сила като политически инструмент. Включително като официално се държи настрана, а оставя другите да си цапат ръцете – в случая Илхам Алиев. Във военно отношение Армения и Русия са съюзници. Но Москва ясно заяви, че ще се включи в конфликта само в случай, че арменска територия е пряко засегната от войната.

Едва когато намери условията за благоприятни, Кремъл се намеси. От една страна, Путин искаше да отслаби арменския премиер Никол Пашинян. Пътят на Пашинян към властта премина през улична революция, която Москва прие през зъби. От друга страна, Русия видя добра възможност най-накрая да разположи свои войски в региона - в допълнение към съществуващата база в Армения. Ереван се обявяваше срещу руските мироопазващи войски години наред. Сега трябваше да се съгласи заради перспективата за поражение в Нагорни Карабах.

Западът отново предостави инициативата на Путин - както в Грузия, Украйна и Сирия.

Автор: Роман Гончаренко


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА

    14 36 Отговор
    КВА ПОБЕДА ЗА ПУТИН...АЗЕРИТЕ СИ ВЪРНАХА ПОЛОВИНАТА НАГОРНИ КАРАБАХ.....

    Коментиран от #5, #7

  • 3 Дельо Хайдутин

    11 16 Отговор
    Арменския геноцид продължава.

    Коментиран от #6

  • 4 Бай Ганьо

    30 4 Отговор
    "Демократичния" и "велик" запад: ДРИС....хахахаха.
  • 5 Последния Софиянец

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА":

    Дреме му на Путин.Да не е негов?
  • 6 ПКП

    4 5 Отговор

    До коментар #3 от "Дельо Хайдутин":

    Няма арменски геноцид!Има само изтребление.
  • 7 Де Факто

    31 7 Отговор

    До коментар #2 от "РУСИЯ-СУРОВИНЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОСЪЮЗА":

    Алоооу ГЕРБав ТУЛУП, без Русия азерите можеха да си вземат и цяла Армения.Русия просто сложи край на войната, И КАКТО ВИНАГИ ПОБЕДИ.
  • 8 !!!?

    10 23 Отговор
    Поредната руско-турска война в която Ердоган печели, а Путин е "победител" !!!?
  • 9 очевидно

    36 4 Отговор
    Колкото и да не им се вярва на запада , Русия изгради в Кавказ една ос , между Турция , Иран , Азербайджан , и ДА Армения , защото това про-западно правителство на Армения е пътник , и е въпрос на часове да падне . За всеки участник Русия е раздала по парче от баницата , а правото на раздаването си е запазила за нея.

    Коментиран от #10

  • 10 Българина

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "очевидно":

    Това, което пишеш наистина Е ОЧЕВИДНО, за този, който може да вижда.
  • 11 Хасан

    4 24 Отговор
    Турция трябва да си изгради ос от Турция ,Нахчиван,Азербайджан,Каспийско море ,Туркменистан,Узбекистан

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Бай Ганьо

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    Интереса клати феса.Нали така. :-)
  • 13 ха ха ха

    22 2 Отговор
    Запада се проваля по всички фронтове, даже и предварителната им лъжа, че Джо бидето печели, което не е вярно - е пълен провал! Цветната революция в САЩ, наречена ковид 19 - ви прецака тотално!
  • 14 павел пенев

    14 1 Отговор
    Който се надява на т.нар.западна дипломация трябва да знае,че винаги ще бъде губещ, а ползите ще са винаги за тази дипломация.
  • 15 поспри се

    11 1 Отговор
    За Туркменистан и Узбекистан е 99% невъзможно, Каспийско Море е разделено на икономически зони , в които имат право да се разпореждат само страните от басейна. Турция би могла да стигне само до азерската икономическа зона , от там нататък Руснаци , или Иранци ще я изплющят . Русия изкупува тюркменският газ с дългосрочни договори , и там работата е на кило кръв , метър кожа. Освен това Русия държи там мощен флот . Има някакъв теоретичен шанс за мега-енергиен -проект , с участието на всички замесени от Каспийският Басейн , и участие на Русия над 50% от общият микс , един вид Набуко 2 но е трудно осъществимо поне на този етап. И на Китай няма да му хареса .

    Коментиран от #22

  • 16 хихихиххи

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хасан":

    ...Уйгуристан, Космонистан!
  • 17 Вълко Червенков

    4 21 Отговор
    Реджеп за пореден път унижи Кремълският Лилипут.Сирия,Либия,а сега и Нагорни Карабах.Навсякъде където реши,че може да шамароса чебурашките го направи.Рускенефа залязва и като регионална сила.

    Коментиран от #25

  • 18 xyz

    11 0 Отговор
    Западната дипломация не се стреми да постигне мир а да се подържа напрежение, за да може когато се налижи да извлича "облаги".
  • 19 Димитров

    6 0 Отговор
    Мнозина не сме учудени от това,а преди месец някой"запознати"се представиха за знаещи!
  • 20 не може да бъде

    8 0 Отговор
    Видимо тук доста хора не разбират за какво става дума,а става дума за следното
    1.Съществуването на остатъка от Нагорно карабах вече зависи само от Русия
    2.Връзката на Азербайджан с ексклава Нахичеван ще се контролира от Русия,по-точно от руските военни части /избягвам понятието миротворци/
    3.Поддържането на крехкия мир в Нагорно Карабах ще се поддържа от съвместен руско-турски военен координационен център в Азербайджан.Не мога да преценя в каква степен са влияели досега Турция и Русия на Азербайджан,но отсега нататък те си поделят влиянието и отговорността -дали 50/50 или друго съотношение -ще видим.Западните държави са аут!
    4.Интересно ще бъде по-нататък какво ще правят тези около 2000 служители в американското посолство в Ереван /за сведение това в Москва е 400-500 души!?/.Нали нямаме илюзии,че изпратените руски военни са само миротворци -руснаците си научиха урока!
    5.Най-важноото от случилото се е,че ръцета на Путин сега са развързани и за по-груби действия и на други места -и не бива да има съмнение,че той ще ги предприеме ако това се налага!Но както е известно -единствената война ,която може да бъде спечелена с невоенни действия е отбранителната война -и Путин го демонстрира по великолепен начин!
  • 21 Лина

    8 0 Отговор
    Запада както винаги подлъга Армения по точно Пашинян техният резидент да воюва срещу Азербайджан който е по силен икономически и военно. И пак западналите загубиха. Турция се очертава като първа регионална сила на балканите. Мериканците напълно загубиха влиянието в района. Ред е да опитат износ на демокрация на друго място Молдова Косово Сърбия
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 иван

    2 3 Отговор
    турция е велика
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.