Отидете към основна версия

2 694 14

Саудитска Арабия може да създаде собствено ядрено оръжие

  • саудитска арабия-
  • ядрено оръжие-
  • армия-
  • отбрана-
  • иран

Рияд и Техеран се борят за регионално лидерство в Близкия изток

Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия не изключва възможността за създаване на собствени ядрени оръжия, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитирайки думите на първия дипломат на Рияд Адел ал-Джубейр.

Ал-Джубейр отбеляза, че ако Иран се превърне в ядрена сила, ще го последват и други страни. „Саудитска Арабия даде да се разбере, че ще направи всичко възможно, за да защити населението и границите си“, цитира изданието думите на саудитския министър, предаде агенция "Фокус".

Рияд и Техеран се борят за регионално лидерство в Близкия изток. Ислямската република работи в продължение на много години върху използването на ядрената енергия: през 2015 г. постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия подписаха ядрено споразумение с Техеран, предназначено да попречи на Иран да създаде своя ядрена бомба.

В замяна бяха вдигнати санкциите, наложени на ислямската република. При управлението на Доналд Тръмп обаче САЩ се оттеглиха от ядрената сделка: във Вашингтон те поискаха по-широко споразумение, което да включва ракетната програма на Иран, както и страната да се ангажира с ненамеса в регионалните конфликти. Саудитска Арабия подкрепя позицията на САЩ, отбелязва вестникът. Според Ал-Джубейр Иран реагира само на натиск.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 7 гласа.

Свързани новини