Отидете към основна версия

2 643 33

НАТО: Русия нарушава суверенитета на Молдова

  • молдова-
  • русия-
  • нато-
  • отбрана-
  • йенс столтенберг-
  • приднестровие

Москва нарушава желанията на различни правителства

Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО очаква контакти с новия президент на Молдова Мая Санду и вярва, че Русия нарушава териториалната цялост на тази страна, като разполага миротворци в Приднестровието. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник на пресконференция след видеоконференция на външните министри на Алианса, цитиран от ТАСС.

"Молдова е партньор на НАТО и се радвам на възможността да се срещна с новия ѝ президент, когото поздравявам за избирането му. Виждаме как Русия нарушава желанията на различни правителства в близост до алианса, като разполага войски, включително в части от Грузия, на изток Украйна, в Молдова (в Приднестровието). Това е нарушение на териториалната цялост на Молдова и друг пример за това как Русия често нарушава международното право", аргументира се Столтенберг, предаде News.bg.

Санду по-рано на пресконференция се обяви за изтеглянето от Приднестровието на Оперативната група на руските сили. Тя възнамерява да обсъди този въпрос с руското ръководство. В същото време тя се обяви за замяна на руските миротворци в Приднестровието с цивилна мисия за наблюдение под егидата на ОССЕ. Във вторник руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след заседание на Съвета на външните министри на страните, участващи в Организацията на Договора за колективна сигурност (CFM), заяви в онлайн формат, че Москва едва ли ще приеме изявлението.

Руските миротворци трябва да останат в Приднестровието, докато конфликтът не бъде уреден, казва действащият президент на Молдова Игор Додон, неформалният лидер на най-голямата в страната Партия на социалистите на Република Молдова, предаде ТАСС.

"Миротворческата операция в Днестър има международен мандат, в нея участват не само руснаци. Там има и молдовци, както и жители на Приднестровието и украинци", заяви президентът пред телевизия "Молдова 1" във вторник. "Благодарение на тази мисия няма кръвопролития. Тя трябва да остане, докато бъде намерено политическо решение на приднестровския конфликт", подчерта Додон.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.

Свързани новини