Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Април, 2022 19:00 5 928 59

Следващата война - в Молдова?

  • приднестровие-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • молдова-
  • нато-
  • европа-
  • владимир путин-
  • руски войници

Русия проучва способността на Молдова да реагира на евентуални руски действия в региона

Следващата война - в Молдова? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Времето, в което в Молдова се чувствахме относително сигурни, заради героичната съпротива на Украйна срещу агресията на Путин, включително и заради големия военен успех - потапянето на флагмана на руския Черноморски флот - “Москва”, отмина. Случващото се в сепаратисткия регион на Приднестровието не вещае нищо добро.

В понеделник, 25 април - втория ден от православния Великден, сградата на тайните служби (КГБ) в Тираспол, столицата на сепаратисткия регион, беше атакувана с гранатомети. Нямаше пострадали, защото там е нямало никого по това време. На следващия ден в Приднестровието имаше нови инциденти: разрушени бяха две телекомуникационни антени в района на Григориопол. Последваха и експлозии в Паркани, град на 13 км от границата с Украйна, и на летище в Тираспол. Не може да бъде изключено, че това ще се случи отново.

Още новини от Украйна

Руско присъствие в Приднестровието

Най-лошият вариант би бил например саботаж във военния склад в Кобасна, който е под контрола на незаконно разположените в района руски войски. Там се съхраняват около 20 000 тона съветски боеприпаси, които са били изтеглени от бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа в началото на 1990-те години. Нито властите в молдовската столица Кишинев, нито чуждестранни експерти имат достъп до това хранилище. Няма информация за състоянието на боеприпасите.

Кишинев многократно призовава Москва да прехвърли оръжията от Кобасна в Русия, но отговор няма. Същото важи и за искането за изтегляне на около 2000 руски войници от Приднестровието. ОССЕ, в която Русия има силно влияние, се оказа напълно неефективна, подкрепяйки руските интереси, а не легитимното искане на Молдова да премахне този източник на несигурност, надвиснал над главите ни като Дамоклев меч.

Фалшиви новини и ескалация

Първият ясен знак, че Русия се е "насочила" към Молдова след войната в Украйна, бяха изявленията на руския генерал Рустам Минекаев, заместник-командир на руския централен военен окръг. Той открито коментира предстояща "втора фаза на специалната операция", състояща се в поемане на контрола над югозападното черноморско крайбрежие на Украйна, както и в създаване на сухопътен коридор към Приднестровието, където по думите му "има случаи на нарушаване на правата на етническите руснаци". Нагла лъжа. Регионът е изцяло контролиран от Москва - кой тогава нарушава правата на рускоговорящите?

Заплашвани и тероризирани са не рускоезичните, а румъноезичните жители и техните институции, включително училищата под контрола на Министерството на образованието в Кишинев. Тормозът е над молдовските селяни, които от около 30 години са подложени на терор от сепаратистките милиции. Но кога руснаците са се интересували от истината?

Виктор Водолацки, първи заместник-председател на руската парламентарна комисия по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД), евразийската интеграция и отношенията със сънародниците, отиде още по-далеч в обвиненията. “Нацизмът" на управляващите в Кишинев, който бил подкрепян от "техните румънски покровители", трябвало да бъде "изкоренен" по аналогия със сценария, прилаган в Украйна.

Символи на омразата и войната

Миналата седмица говорителката на руското външно министерство Мария Захарова и руският депутат Алексей Пушков разкритикуваха молдовската президентка Мая Санду за това, че се е осмелила да забрани руските символи на омразата и войната: така наречената Георгиевска лента и буквите "Z" и "V". Този закон беше приет от проевропейското парламентарно мнозинство в Молдова.

Проруската опозиция - партията на комунистите и социалистите, водена от бившите президенти Владимир Воронин и Игор Додон, както и партията на беглеца Илан Шор ("архитект" на банковата измама от 2014 г., при която изчезнаха един милиард евро) - протестираха срещу това и заплашиха да се явят на парада на 9 май, "Деня на победата", със знака на Путин на гърдите, въпреки че глобата за подобен акт е почти 500 евро. Крадците, бандитите, престъпниците в Молдова, със или без "бели якички", винаги са били агенти на Русия, борещи се за влияние в бившето съветско пространство.

Сценарий като този в Източна Украйна

Службата за политика на реинтеграция (структурата на молдовското правителство за Приднестровието) даде да се разбере, че обстрелът на сградата на КГБ в Тираспол в понеделник е бил само претекст за ескалиране на ситуацията в региона. След войнствените изказвания на руските политици за "коридор" към Приднестровието руският посланик в Кишинев Олег Васнецов беше извикан в молдовското външно министерство. Малко след това руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко изпрати успокоително послание: "Русия не вижда опасност за своите граждани в Приднестровието и остава ангажирана с мирното разрешаване на приднестровския въпрос, като зачита суверенитета и целостта на Република Молдова."

Свидетели сме на една игра на котка и мишка. Проучване на способността на властите в Кишинев да реагират на евентуални руски действия в региона.

Република Молдова е неутрална в настоящия конфликт призова всички държави, включително Руската федерация, да зачитат този статут. Но Русия в никакъв случай няма да се спре заради неутралитета на Молдова и може по всяко време да признае независимостта на сепаратисткия регион на левия бряг на Днестър. Това, което може да последва, е военна намеса за "защита на гражданите" - по сценария, който беше приложен в самопровъзгласилите се Луганска и Донецка републики в Източна Украйна през тази година или в Грузия през август 2008 г., след като Москва призна независимостта на Южна Осетия. Тогава единствено масираната дипломатическа намеса на западните държави успя да спре руските танкове на няколко километра от грузинската столица Тбилиси.

Неутралитетът не попречи на проевропейското правителство в Кишинев да осъди категорично руската агресия срещу Украйна и да подкрепи Киев, доколкото е възможно. Сега обаче трябва спешно да се намерят решения, за да не бъде въвлечена и Молдова във войната.

Автор: Виталие Чобану


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    14 24 Отговор
    Яш-Кишинев, София,Драва, Берлин.

    Коментиран от #51

  • 2 Хайхайа

    54 23 Отговор
    Тия от Зелето въобще не ги четете много са зле
  • 3 Ехаа

    23 5 Отговор
    Косово
  • 4 Разбира се, че ще е в Молдова

    19 48 Отговор
    там също има евреи, които руските нацисти ще "неутрализират".
  • 5 Роско Пастирката

    48 13 Отговор
    Следващата в Молдова,пък по-следващата..Ще ги чакаме с Деса на Орлов мост! Със шарени чорапе ще сме и двамата,без автомати!
  • 6 АнтиГост

    36 53 Отговор
    България е следващата. Няма да я дадем въпреки многото русофили тук.

    Коментиран от #16

  • 7 Koi

    8 1 Отговор
    Евреите
  • 8 Студопор

    42 26 Отговор
    Кряайцера "Москва", който уж беше потопен, плаваше на следващия ден... Войната, дето Украйна я печелеше толкова добре и от всякъде се тръбеше, че руснаците са яко наритани, се оказа, че е точно пред прага на Молдова сега... На какво да вярваме? Противоречите си. Първо Украйна печели, после не само, че не печели, ами и направо е почти прегазена...
    Мисля, че хората в Молдова ще разберат, че Русия ги е нападнала от Факти.БГ...

    Коментиран от #14, #17, #42, #49

  • 9 Gghh

    28 14 Отговор
    Идвайте насам с танковете,чака ме ви с най големите пити

    Коментиран от #13

  • 10 Бай Лисан

    29 15 Отговор
    Zzzzzzzzzzzzzz, бръмча си като стършел, за ужас на Дойче веле.....
  • 11 Ами ...

    21 28 Отговор
    Следващата война е в Русия и тя вече започна. 😀
  • 12 Ихааа

    17 8 Отговор
    Да идват танковете
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ами ...

    25 6 Отговор

    До коментар #8 от "Студопор":

    А сега и да ни кажеш къде е крайцера "Москва", щом не е на дъното на Черно море. 😀
  • 15 Молдовските управляващи

    29 15 Отговор
    Не са толкова тъпи като зеленски наш клоуни.... Предполагам че няма да предизвикват мечока..... Един мой състудент от лесотехническия беше решил да се бори с едно малко мече.... Резултатът беше размазани ребра и умряло самочувствие.... Този факт е истина .

    Коментиран от #59

  • 16 До анти прост

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "АнтиГост":

    Я си го

    Коментиран от #26

  • 17 ГУМЕН КРАДЕВ

    24 16 Отговор

    До коментар #8 от "Студопор":

    Вече не е крайцер а стратегическа подводница - "Бълбук"
  • 18 Зззз

    19 4 Отговор
    Прочети само логото в дясно и отмини! Поредния пасквил.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ааааа

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "А ААА":

    А твоята свършила ли е тази работа,че миризливите не ги обичат.

    Коментиран от #21

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анонимен

    6 3 Отговор
    Една публикация с дата 02.03.2022 08:37 от турския портал MyNet:
    Нещо интересно се случи, докато беларуският президент Александър Лукашенко говори пред Общото събрание на ООН. На представената от Лукашенко карта ясно се виждаше посоката на движение на руските войски в Украйна. От друга страна, стрелката, сочеща в посока Молдова от пристанищния град Одеса в южната част на Украйна, доведе до твърденията, че следващата страна, насочена от Русия, ще бъде Молдова.
  • 23 ComfortablyNumb

    3 7 Отговор
    България е интересна "държава". Колкото и мнения да напиша че ние не трябва да играем румънската игра в Молдова ще бъдат изтрити ... провеждаме румънска пропаганда освен турската и руската до скоро когато интереса на последните две съвпадаше!? Ашколсун! Машала!
  • 24 Хааааууу

    3 5 Отговор

    До коментар #21 от "ХОУУУ":

    ААЗ МРАЗЯБЕЛИРОЗОВИЗАДНИЦИ КАТОДЖЕНДЪРСМЪРДЯЩ
  • 25 БАЙ КУРТИ

    11 9 Отговор
    Любовта ми към DW е безгранична . Щом те го казват ЗНАЧИ Е ИСТИНА .
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТаУмВзе

    4 10 Отговор
    Радев ни набута в планчето 3 моренца, като Фронт срещу Русия. Когато стане Официалната пачанга, да няма кво стана. Щото и да бегат с 200 няма как да стане. Още малко!
  • 28 разлайване

    9 8 Отговор
    Дв почва да ни обработва за следващия ход на Запада - да вкара във войната Молдова и приднестровието за което да обвини Русия. Следва приемане на братска Молдова в НАТО. По полезно би било да каже какво става с украинската "евакуация на хора от Азов" или Зеленски и този път ще ги излъже.
  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    10 5 Отговор
    КАРТА НА БАЛКАНИТЕ ПРЕДИ МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА 1913 ГОДИНА
    ....
    ПОЛОВИН РУМЪНИЯ Е УНГАРСКА
    ....
    МОЛДОВА Е ЧАСТ ОТ БЕСАРАБСКА ГУБЕРНИЯ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ
    ....
    ДОБРУДЖА !!!! ДО ДЕЛТАТА НА РЕКА ДУНАВ , ВКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕРНОМОСРКОТО КРАЙБРЕЖИЕ
    Е БИЛА БЪЛГАРСКА
    ....
    БЪЛГАРИЯ ГРАНИЧИ С РУСИЯ ПО ДУНАВ ... ГРАД ИЗМАИЛ Е В РУСИЯ

    Коментиран от #35

  • 30 МБабе

    16 6 Отговор
    помия, и пак помия, DW става само за помия
  • 31 САТЪРА НА ХАНА

    14 9 Отговор
    МЕСТНИ БИЗНЕСМЕНИ И ОФИЦЕРИ
    МИСЛЯТ ПЛАН ДА УБИЯТ УКРАИНСКОТО РЪКОВОДСТВО НА НИКОЛАЕВСКА ОБЛАСТ....
    ....
    ЗА ДА НЕ МОЖЕ УКРАЙНСКИТЕ ФАШИСТИ ДА РАЗРУШЯТ ГРАДА И БИЗНЕСИТЕ ИМ КАКТО СЕ СЛУЧИ В МАРИОПУЛ :)
  • 32 САТЪРА НА ХАНА

    14 9 Отговор
    СПОРЕД ДОЙЧО ЗЕЛЕ,
    АДОЛФ ХИТЛЕР И ХИТЛЕРИСТИТЕ СА БИЛИ СИМВОЛ НА РАДОСТТА И БЛАГОДЕНСТВИЕТО :)

    Коментиран от #50

  • 33 Някол лъже джуджето

    9 7 Отговор
    Както за Украйна, че и в Молдова ще го посрещнат с хляб и сол.
  • 34 az #Контрапропаганда

    15 7 Отговор
    Не Молдова, а Приднестровието!
    Войната там още не е започнала, а DW почна с пропагандната лъжа...

    Толкова от тях!
  • 35 ComfortablyNumb

    5 2 Отговор

    До коментар #29 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Принципно не съм съгласен с Хатъра на Сана , но това което е написал Сатъра е добре да се знае от русофили и русофоби у нас ...
  • 36 Ха,ха,ха

    5 4 Отговор
    Да не свършиха украинците?
  • 37 666

    7 10 Отговор
    Орките на фашистка Русия като хлебарки налазват нови територии. Ако НАТО и Америка не ги спрат третата световна е в ход.
  • 38 Молдова е КИРПИЧ - БЕТОН

    5 3 Отговор
    Кат нас ! Може само да Забели на Бати големия ПРАЗ !
  • 39 Молдова е в ПАРТЕР !

    9 7 Отговор
    И от там МЪРДАНЕ НЯМА ! А ако пък Румъняска почне да Вряска - Бати набързо ще я ПРЕПЛЯСКА !
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 То и ний сме в НАТО , но истината е

    5 2 Отговор
    Че сме чисто го , вНАТО !
  • 42 Vas

    7 7 Отговор

    До коментар #8 от "Студопор":

    Преди два месеца факти писаха че руснаците са взривили единственият в света самолет Антонов преди три дни писаха че кацнал в София 🥺😀😀
  • 43 Молдова Блазя ти !

    5 1 Отговор
    До Гъзъти НАША РАШКА ! А сбъркали - получава - Задна ПРАШКА !
  • 44 Мъндру унд Фрумосъ ! И тей то !

    2 0 Отговор
    Дестула и до тук !
  • 45 Георгиев

    5 5 Отговор
    Тръгвам към Дунав мост с погача и торба сол. Ах, летете ескадрони.
  • 46 Въртигъзов

    5 8 Отговор
    Следващите сме ние.Русия ще ни удари от Сърбия с десантни полкове.Кривата джука ще се спаси в Канада със самолет на говедарското посолство .
  • 47 Човече...

    2 3 Отговор
    А дали скъпите ни украйнци не разширяват конфликта в опит да оцелеят?
  • 48 В.В.П.

    7 4 Отговор
    е кой ги пита ,Молдова,какво искат!.Пък може и да не искат ,или да искат нещо друго.И аз искам янките ,да се махат от Свободна България,обаче няма.Молдива е част от Руската империя , СССР..Одеса , Приднестровието,и Молдова са третата фаза ,четвъртата е Киев . Петата Полша,Литва ,Латвия,шестата Германия,седмата Брюксел..и т.н.

    Коментиран от #58

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Катъра на хана

    4 1 Отговор

    До коментар #32 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А според Тасс сегашните символи са Путлер и Шойгу .
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 незнайко

    3 3 Отговор
    Молдова няма от какво да се страхува ! Руснаците ще завземат всичко на изток от река Днепър а на запад от реката ще остане Украйна !!!
  • 54 дядо

    1 2 Отговор
    Като прочетох фамилията на журналиста от DW и нямаше нужда да чета статията!
  • 55 ВИЖТЕ КЪДЕ Е МОЛДОВА И СИ ПРАВЕТЕ СМЕТКА

    2 2 Отговор
    КЪДЕ СМЕ НИЕ НА ОПАШКАТА С НАШТЕ АМЕРИКАНСКИ БАЗИ И НЕ ЕДИН А ДВА КООРДИНАЦИОННИ ЦЕНТЪРА НА НАТО ! КАТО ЕДИНИЯ ПО УКРАИНСКИ ОБРАЗЕЦ Е ДО ПИРОГОВ , ЧУНКИМ ПУТИН ГО ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ТАМ ЖИВЕЯТ ХОРА ИЛИ ЧЕРВЕИ !
  • 56 РУСИЯ ИСКА РАЗЧИСТВАНЕ НА БАЗИТЕ ОКОЛО

    2 3 Отговор
    ГРАНИЦИТЕ СИ - КАКТО Е ПО ДОГОВОР ! А ЗА КОЙ ДОГОВОР РУСИЯ НЕ Я ПИТАЙТЕ , ЧЕ АКО СЕ РАЗСМЕЕ И СМЕ ИЗЧЕЗНАЛИ ЗАЕДНО С БАЗИТЕ СИ !
  • 57 Котисс

    4 1 Отговор
    Аз лично започвам да имам "де жа вю " 0т 1944 - 47 ма .
    Освождение на източна Европа подред , тъй де да са свободни хората . Вчера беше украйнския нацизъм , днес молдовския , утре румънския и латвийския ... Ай да видим де ще му излезе края - да не стане така Москва да е освободена като краен резултат
  • 58 МИлиев

    6 0 Отговор

    До коментар #48 от "В.В.П.":

    Молдова , част от Руската империя : Въйййййй .
    Само да не забравиш Париж , Лисабон и Рабат - тия изконни руски земи
  • 59 СесеСере

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Молдовските управляващи":

    Тя Сиси Боата не била Боа, била смок!