Отидете към основна версия

3 373 64

За първи път Гърция назначи открит гей за министър

  • гърция-
  • гей-
  • министър-
  • никола ятроманолакис

Той ще работи в Министерството на културата

Гърция назначи първия си министър – открит гей, в рамките на промените в кабинета, обявени от министър-председателя Кириакос Мицотакис в понеделник, информира базираното в САЩ електронно издание Greek Reporter.

Никола Ятроманолакис влиза в гръцката политическа история, тъй като ще стане заместник-министър на страната по въпросите на съвременната култура. Той ще работи в Министерството на културата и спорта, под ръководството на Лина Мендони, която остава на поста си след промените, предаде агенция "Фокус".

Правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в Гърция се развиха значително през последните години, утвърждавайки я като една от най-либералните страни в Югоизточна Европа, отбелязва медията. Дискриминацията вече не е толкова често срещана, въпреки че ЛГБТ хората в Гърция все още са изправени пред социални предизвикателства, пред които не са изправени нормалните жители. Въпреки това, гръцкото обществено мнение за хомосексуалността обикновено се счита за културно либерално, като еднополовите съюзи са законно признати от 2015 г. насам.

Ятроманолакис е роден в Атина през 1975 г. Има бакалавърска степен по политически науки и международни отношения от университета „Пантеон“, Атина, и магистър по публична политика от държавното училище „Джон Ф. Кенеди“ от Харвардския университет. Между януари 2017 г. - юли 2019 г. той е бил главен директор „Маркетинг и комуникация“ в Културния център на фондация „Ставрос Ниархос“. Служил е на различни висши позиции в гръцки и мултинационални компании като Microsoft, V + O Communication, S&B Industrial Minerals и Alpha TV, както и в Гръцката фондация за европейска и външна политика (ELIAMEP) и Харвардския университет.

Той беше член-основател и член на Управителния комитет на политическата партия „То Потами“ (Реката – която изчезна от политическата карта покрай действията си при ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент), както и ръководител на кампанията на партията за европейските избори през 2014 г. На парламентарните избори през януари 2015 г. той се класира на второ място сред кандидатите на партията в област Атина. Той напусна „Потами“ през 2016 година.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Гърция гледа към предсрочни избори

    Правителството на Гърция може да потърси предсрочни избори, съобщи Катимерини. Днес беше обявено второто голямо преструктуриране на кабинета. Сред ...
    04.01.2021
    1 621
    4
  • Промени в правителството на Гърция

    Новият говорител на гръцкото правителство обяви новия състав на кабинета, съобщи Катимерини. Освободени са няколко министри. Това са министрите на ...
    04.01.2021
    1 988
    2
Новини по държави: