Отидете към основна версия

11 234 117

САЩ разположиха ударни дронове близо до България

  • сащ-
  • дронове-
  • нато-
  • румъния-
  • база-
  • войници

Американските военни ще извършват мисии за събиране на информация

Снимка: БГНЕС/ EPA

Отряд от безпилотни самолети MQ-9 Reaper и приблизително 90 американски военнослужещи ще са разположени през следващите няколко месеца в авиобаза 71 генерал Еманоил Йонеску в Кампия Турзий (окръг Клуж в северозападната част на Румъния). Това съобщи румънското министерство на националната отбрана, без да се уточнява броят на дроновете, предаде агенция "Фокус", позовавайки се на ТАСС.

„Американските военни ще извършват мисии за събиране на информация, наблюдение и въздушно разузнаване в подкрепа на операциите на НАТО“, заявиха от румънската армия. А ВВС на Румъния чрез авиобаза 71 генерал Еманоил Йонеску ще осигурят необходимата техническа, оперативна и логистична подкрепа за тези задачи през целия период на разполагането им в Румъния.

„Присъствието на американски съюзници на територията на страната дава възможност за развитие, тестване и оценка на бойната ефективност, а съвместните дейности са ключов елемент за повишаване нивото на взаимодействие между двете страни“, се подчертава в съобщението.

Американски военни пилоти са редовно разположени в авиобаза 71. Както напомня уебсайтът hotnews.ro, САЩ възнамеряват да инвестират повече от 130 милиона долара в нейната модернизация. Това е най-голямата американска военна инвестиция в Европа през 2021 година. Базата Кампия Турзий ще служи като транзитен център за операции на американските военновъздушни сили в Югоизточна Европа. MQ-9 Reaper се произвежда от General Atomics Aeronautical Systems. Теглото му е 2,22 тона, обхватът на полета е 1850 км, максималната височина е 15 240 м, а максималната скорост е 370 км/ч. Дронът, оборудван с витло с четири лопатки, е проектиран въз основа на добре познатия модел MQ-1 Predator.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 35 гласа.

Свързани новини

  • Русия готова с отговор за САЩ

    Увеличаването на американското представителство в Румъния повишава напрежението по руската граница. Това заяви представителят на руската комисия по от ...
    05.01.2021
    4 604
    41
Новини по държави: