Отидете към основна версия

2 682 16

Израел предупреди: До 6 месеца Иран може да произведе достатъчно уран за ядрено оръжие!

  • израел-
  • иран-
  • ядрено оръжие-
  • ядрена сделка

Новият американски президент Джо Байдън вече изрази готовност да върне Съединените щати в международното споразумение за иранската ядрена програма

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран може да произведе до половин година достатъчно уран за ядрено оръжие, заяви израелският министър на енергетиката Ювал Щайниц, цитиран от ДПА.

Миналия месец, преди да встъпи в длъжност, новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен прогнозира, че това може да стане в малко по-кратък срок - от три до четири месеца, "поне въз основа на публично достъпната информация", предаде БТА.

Днес Щайниц каза, че Иран е способен да постигне такъв пробив до половин година. Техеран ще се нуждае от една до две години, за да произведе голям брой ядрени оръжия, допълни той.

За едно ядрено оръжие са необходими 25 килограма уран, обогатен до 90 процента, отбелязва ДПА.

Новият американски президент Джо Байдън изрази готовност да върне Съединените щати в международното споразумение за иранската ядрена програма, от което неговият предшественик на поста Доналд Тръмп ги изтегли през 2018 г. Блинкен даде да се разбере, че това ще стане само ако Иран започне отново да спазва всичките си ангажименти по сделката от 2015 г.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху критикува остро споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.

Свързани новини