Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 13:59 2 866 3

Президентът Рохани: Ядрената сделка с Иран не може да бъде променена!

  • иран-
  • хасан рохани-
  • ядрена сделка

Ядрената сделка от 2015 г., включваща петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ, към които се присъедини Германия, виси на косъм, откакто Вашингтон я напусна през 2018 г.

Президентът Рохани: Ядрената сделка с Иран не може да бъде променена! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранският президент Хасан Рохани изключи днес възможността за каквато и да било промяна в споразумението за ядрената програма на Иран и отхвърли призивите за разширяване на условията му и за включване на страните от региона, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Новият президент на САЩ Джо Байдън иска да върне страната в споразумението от 2015 г., което се очакваше да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, след като предшественикът му Доналд Тръмп изключи Щатите от сделката през 2018 г. Байдън обаче се стреми Иран първо да се върне към изпълнението на ангажиментите си, докато Техеран започна вече да ги отхвърля в отговор на американските санкции, възстановени преди три години.

Иранците от своя страна настояват Вашингтон да направи първата стъпка, вдигайки тези санкции.

През декември Саудитска Арабия, големият съперник на Иран в региона, поиска с нея да се правят "консултации" преди всякакви преговори между САЩ и Иран по ядрената програма на Техеран.

"Никоя точка от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) няма да бъде променена. И никой няма да бъде добавен към СВПД", заяви Рохани на излъчено по телевизията заседание на кабинета.

"Ако те искат това споразумение, всички трябва да го спазват. Ако ли не, могат да си живеят живота", допълни той.

Ядрената сделка от 2015 г., включваща петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - Великобритания, Китай, Франция, Русия и САЩ, към които се присъедини Германия, виси на косъм, откакто Щатите я напуснаха през 2018 г.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф отправи в понеделник молба към ЕС да координира едновременно връщане на Техеран и на Вашингтон в споразумението.

Вчера САЩ обаче прецениха, че е твърде рано да приемат иранското предложение, отбелязва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитрата сврака

    6 2 Отговор
    Чфутите останаха сами.
  • 2 Умника

    3 2 Отговор
    Тоя ходжа на снимката е човек на САЩ. Навремето свалиха демократичният президент на Иран Шах Мохамад Ръза Пехливани. След него на власт дойде Айатолах Хомайни негов последовател беше ония ниския АхмадиНеджат а след него дойде този на снимката. Всички имат една и съща мисия като Садам. Да заплашват света с атомни бомби а после САЩ да идват като пазители на мира и демокрацията. Никой човек с малко мозък няма да заплашва света с атомни бомби. Също и видяхме Иран преди 6 месеца уж стрелят по американски бази в Ирак а бомбите падат на 10КМ извън базата.
  • 3 Небитието руско

    0 3 Отговор
    Май е време да се върне ядреното оръжие на Украйна и да се даде такова и на Япония и Полша.