Отидете към основна версия

15 815 247

Руското посолство в София: България упражни натиск в руски съд, няма да търпим това

  • русия-
  • екатерина захариева-
  • натиск-
  • алексей навални-
  • посолство на русия

Руската федерация е суверенна държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни, посочиха от посолството

Снимка: Shutterstock

Руската федерация е суверенна държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда.

Това се казва в позиция на Руското посолство в Република България. ФАКТИ припомня, че представители на посолства от различни страни, включително България, присъстваха на делото срещу Алексей Навални, на което той получи ефективна присъда. Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че българският наблюдател е получил разрешение от руския съд и присъствието му не трябва да се приема като оказване на натиск. Според Руското посолство в България именно такъв натиск е бил оказан в съда. Вижте какво се казва в официалната позиция на дипломатическото представителство на Русия у нас:

"Във връзка с широко тиражираните в българското информационно пространство спекулации около съдебния процес за изменение на условна присъда на А. Навални на ефективна по делото «Ив Роше Изток» обръщаме внимание на следното. Горепосоченото разбирателство беше проведено в публичен формат и при строго спазване на руското законодателство.

Напомняме, че Руската Федерация е суверенната държава и няма да търпи намеса във вътрешните си работи от трети страни и официалните им представители. В частност присъствието на заседанието на чуждестранните дипломатически служители оценяваме като упражняване на натиск върху съда. Смятаме, че най-активните страни, които под «благовиден» предлог на «защита на демокрация и гражданското общество» искат да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в Русия, би следвало най-напред да осигурят спазването на демократическите права и свободи в собствените си държави, и чак след това да се занимават с «навалнинг»."

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза пред БНТ, че присъствието на дипломати от много държави, включително и от България, е нормална дипломатическа практика. "Буди притеснение фактът, че този процес се използва за политически причини, тоест ограничава се правото на опозицията да излъчи лидер, имаме два пъти по 4000 арестувани мирно протестиращи граждани и надявам се, така както сме обединени в Европейския съюз и в България по тази тема, да не се страхуваме да изразим позиция", подчерта външният ни министър.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 93 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания