Отидете към основна версия

2 360 12

Ирански дипломат получи 20 години затвор за заговор за атентат в Париж

  • атентат-
  • париж-
  • асадолла асади

Асадолла Асади отказа да дава показания по време на съдебния процес миналата година, позовавайки се на дипломатическия си имунитет

Снимка: Shutterstock

Белгийски съд осъди ирански дипломат за планиране на бомбен атентат. Това се случва за първи път в Европейския съюз след Ислямската революция в Иран от 1979 година.

Асадолла Асади бе осъден на 20 години затвор.

Бомбеният атентат, осуетен от германската, френската и белгийската полиция, бил планиран за 30 юни 2018 г. във Вилпент край Париж.

Поводът - годишното събрание на Националния съвет на иранската съпротива - опозиционна коалиция, включваща „Муджахидините на народа“, забранени в Иран от 1981 г. като „терористична групировка“.

Десетки хиляди са присъствали на събранието, включително адвокатът на Доналд Тръмп - Руди Джулиани.

По това време Асади работел в иранското посолство във Виена. Той обаче е задържан в Белгия, след като се среща с белгийско семейство от ирански произход. Двойката е арестувана в Брюксел с половин килограм експлозиви и детонатор.

Асади отказа да дава показания по време на съдебния процес миналата година, позовавайки се на дипломатическия си имунитет.

„Присъдата е пример за две неща: един дипломат не може да прави каквото си иска. Той има имунитет за дипломатическата си дейност, но не и за престъпните и терористични действия, които е извършил. Второто фундаментално нещо е признаване отговорността на иранската страна. Тя се смята за отговорна за действията, които можеха да доведат до убийството на няколко хиляди души“, заяви прокурорът по делото Жорж-Енри Ботие. Трима други обвиняеми бяха също осъдени на затвор.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: