Отидете към основна версия

5 171 9

Закон спря кадри от имота на милиардер

  • унгария-
  • журналисти-
  • закон

Спорно унгарско законодателство

Снимка: БГНЕС/EPA

Унгарска журналистка е била привикана от полицията за даване на обяснения, относно заснемането на кадри от имението на местен бизнесмен, съобщи Atlatszo.hu.

Кадрите са били от имота на Лориц Месарош, който е сочен за приятел на унгарския премиер Виктор Орбан. Считан е за най-богатият човек в Унгария.

Кадрите са заснети с безпилотен самолет. Фирмите му се занимават с голям брой обществени поръчки.

Кадрите са били от разследване на Габи Хорн. Когато са я привикали от полицията, тя решила, че ще дава показания за разследване по корупция, но се оказало, че става въпрос за незаконно получаване на информация.

Приет е бил нов закон, който възпрепятства подобни разследвания. Публикуването на кадри, направени с дрон без разрешение, може да бъде последвано от присъда.

Журналисти настояват, че такива кадри разкриват лукса, в който живеят близки до правителството. ЕС настоява Унгария да защити свободата на словото.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.

Свързани новини

  • Унгария търси дигитална свобода

    Унгария започна действия спрямо големите социални платформи, съобщи ТАСС. Решенията бяха обявени от унгарския премиер Виктор Орбан. Търси се дигита ...
    27.01.2021
    1 668
    9
  • Унгария ограничава социалните медии

    Министърът на правосъдието на Унгария заяви, че обмисля налагане на ограничения за социалните медии, съобщи ТАСС. Тази седмица Юдит Варга трябва да ...
    19.01.2021
    1 733
    6
Новини по държави: