Отидете към основна версия

2 760 31

Норвежкото разузнаване: Руските и китайските служби са потенциална заплаха!

  • норвегия-
  • русия-
  • агенти-
  • шпионаж

По думите на шефа на полицейската служба за сигурност терористичната сцена през 2021 г. ще се характеризира предимно с различни дигитални екстремистки мрежи

Снимка: Shutterstock

В доклад на норвежкото военно разузнаване като потенциални заплахи за сигурността на Норвегия се споменават чужди разузнавателни служби, главно от Русия и Китай. Заплахите са към отбранителната и външната политика, интересите на Осло в Арктика и архипелага Свалбар, както и за здравния, енергийния и технологичния сектор на страната, предаде БТА.

Главните терористични заплахи, пред които е изправена Норвегия, са или ислямистки мотивирани или свързани с десни екстремистки групи, според годишния доклад на норвежката полицейска служба за сигурност (PST), предаде ДПА.

Заплахата от ислямски екстремисти се свързва с напрежения, мотивирани от различни гледни точки за свободата на словото и случаи, възприемани от мюсюлманите като атаки срещу исляма. Самотни нападатели са най-вероятните извършители, избрали за мишена многолюдни или знакови места.

По думите на шефа на полицейската служба за сигурност Ханс Сверре Сьоволд "терористичната сцена през 2021 г." ще се характеризира предимно с "различни дигитални екстремистки мрежи", както ислямистки, така и десноекстремистки.

Ограничителните мерки срещу пандемията също могат да породят насилие в Норвегия, каквото се наблюдаваше в други страни, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: