Отидете към основна версия

2 143 21

САЩ излезе с доклад за стратегия за предотвратяване на потенциална война между Китай и Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • стратегия-
  • война-
  • конфликт-
  • съюзници-
  • карантина

Докладът разглежда редица сценарии относно вероятните действия от страна на комунистически Китай, който неведнъж е заявявал, че е готов да използва и сила, за да си върне Тайван

Съединените щати трябва да се обединят с ключови съюзници като Япония, за да помогнат на Тайван да се защити от потенциална атака от страна на Китай – това заявиха от Министерство на външните работи на САЩ в доклад, публикуван по-рано тази седмица.

Докладът, озаглавен „Съединените щати, Китай и Тайван: Стратегия за предотвратяване на войната“, е написан от Робърт Д. Блекуил, старши експерт по външна политика, и Филип Зеликов, професор по история и управление към Университета на Вирджиния.

Опорна точка в доклада е необходимостта от многостранно сътрудничество между САЩ и техните съюзници с цел защита на тайванското свободно общество и икономика и предотвратяване на китайска военна кампания срещу островната държава.

Двамата автори изследват и възможни сценарии, според които Китай може да предприеме действия срещу Тайван, започвайки с окупация на отдалечени тайвански острови в Южнокитайско море. Подобни действия, дори да бъдат успешни, могат да предизвикат глобална реакция, която би работила срещу китайските интереси.

Друг вероятен сценарий според доклада е налагането на „карантина“, при която целият морски и въздушен трафик, насочен към Тайван, би бил проверяван от Китай и понякога дори възпрепятстван да пристигне.

Трета възможност, която допускат авторите, е пълномащабна военна атака, както по море, така и по въздух, имаща за цел да „обезглави“ правителството и да унищожи военните съоръжения.

Въпреки че докладът защитава идеята Тайван да се присъедини към международните организации като наблюдател и се застъпва за укрепване на отбранителните способности на страната, той не следва моделът, наложен от администрацията на Тръмп, а именно яростно осъждане на китайското правителство.

Блекуил и Зеликов пишат, че правителството на САЩ трябва да се консултира със съюзници в региона, в това число Япония, Австралия и Индия, и да се изгради единна политика на действие при избухване на потенциален тайванско-китайски конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини