Last news in Fakti

14 Февруари, 2021 20:34 2 138 21

САЩ излезе с доклад за стратегия за предотвратяване на потенциална война между Китай и Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • сащ-
  • стратегия-
  • война-
  • конфликт-
  • съюзници-
  • карантина

Докладът разглежда редица сценарии относно вероятните действия от страна на комунистически Китай, който неведнъж е заявявал, че е готов да използва и сила, за да си върне Тайван

Съединените щати трябва да се обединят с ключови съюзници като Япония, за да помогнат на Тайван да се защити от потенциална атака от страна на Китай – това заявиха от Министерство на външните работи на САЩ в доклад, публикуван по-рано тази седмица.

Докладът, озаглавен „Съединените щати, Китай и Тайван: Стратегия за предотвратяване на войната“, е написан от Робърт Д. Блекуил, старши експерт по външна политика, и Филип Зеликов, професор по история и управление към Университета на Вирджиния.

Опорна точка в доклада е необходимостта от многостранно сътрудничество между САЩ и техните съюзници с цел защита на тайванското свободно общество и икономика и предотвратяване на китайска военна кампания срещу островната държава.

Двамата автори изследват и възможни сценарии, според които Китай може да предприеме действия срещу Тайван, започвайки с окупация на отдалечени тайвански острови в Южнокитайско море. Подобни действия, дори да бъдат успешни, могат да предизвикат глобална реакция, която би работила срещу китайските интереси.

Друг вероятен сценарий според доклада е налагането на „карантина“, при която целият морски и въздушен трафик, насочен към Тайван, би бил проверяван от Китай и понякога дори възпрепятстван да пристигне.

Трета възможност, която допускат авторите, е пълномащабна военна атака, както по море, така и по въздух, имаща за цел да „обезглави“ правителството и да унищожи военните съоръжения.

Въпреки че докладът защитава идеята Тайван да се присъедини към международните организации като наблюдател и се застъпва за укрепване на отбранителните способности на страната, той не следва моделът, наложен от администрацията на Тръмп, а именно яростно осъждане на китайското правителство.

Блекуил и Зеликов пишат, че правителството на САЩ трябва да се консултира със съюзници в региона, в това число Япония, Австралия и Индия, и да се изгради единна политика на действие при избухване на потенциален тайванско-китайски конфликт.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начи

    32 0 Отговор
    Време е да ни изтреска едно паве от космоса и земята да се отърве от нас, човека май е най-големия паразит в историята на тая планета.
  • 2 Брус Лий

    38 6 Отговор
    Тайван е част от Китай но американците обичат да създават конфликти за да има нови воини имат изгода от това

    Коментиран от #19

  • 3 ****

    20 2 Отговор
    Те така страливите помияри са свикнали фа се крият зад полите на жена си,или майка си. Не смеят да се изправят сами срещу силните,все гледат да са в коалиция,и да са 10 срещу 1. Ако се изправят сами срещу Китай,това ще им е последната война която са водили,и това ще запомни света,е някога е съществувала таксва страна като сащ.
  • 4 Махмуд

    2 10 Отговор
    Че кой е луд да предотвратява война.Ако досега не е имало войни населението щеше да е 20 милярда и да сме изпукали от глад.Няма как човечеството да съществува без войни

    Коментиран от #5

  • 5 Има

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Махмуд":

    Има има, корона вирусче, спинче, едно друго

    Коментиран от #6

  • 6 Махмуд

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Има":

    Е с кооко е намаляло населението от коронавируса има няма 2 милиона па колко са от самият вирус не е баш ясно.
  • 7 охо бохо

    13 0 Отговор
    "... правителството на САЩ трябва да се консултира със съюзници в региона, в това число Япония, Австралия и Индия..." ! Ха ха ха ! САЩ ще пита Япония ! Все една да питам рибките от аквариува си дали да счупя прозореца на съседа ! САЩ пита Австралия и Индия ! Все едно УЕФА да пита фк "Левски" дали да изключи фк ЦСКА от евротурнирите доживот !

    Коментиран от #8, #12

  • 8 Шекел

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "охо бохо":

    Всъщност Австралия е превзета вътрешно ит китайци.
  • 9 Ахмад

    11 1 Отговор
    Това си е работа на Китай не на САЩ.
  • 10 Давид

    10 0 Отговор
    Невярвайте на писанието, че съм Обил Голиат. Това са еврейски уйдурми. Истината е, че тогава Голиат ме облада и сега съм му верна ханъма.
    п.п.
    Китай-Тайван ?! Война?!
    1000 към едно залагам за Китай.
    Подпис: Давидчо
  • 11 Гост

    12 0 Отговор
    Когато Китай реши да смаже глупендърите управляващи в тайван и кланящи се на терористите(Сащ), същите терористи ще могат само да отворят уста, и подобно на шарана да захапят кукичката и да излязат на сухо, но не по своя воля.
    Толкова за световните терористи и империя на злото САЩ.
  • 12 оня с коня

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "охо бохо":

    Ти си НАИВЕН в Разсъжденията си поради Умствения си капацитет.И ще ти го обясня разбираемо :Консултациите с въпросните държави Япония,Австралия,Индия и т.н. със САЩ се изчерпва с Амер. Реплика "Чакайте допълнителни Указания",като отсреща се чува само едно "Слушам" на Съответните езици!Аре са го кажи това и на Няколкото "Други" като тебе,за да не се хабя да обяснявам на всеки един поотделно.

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Антигерб

    5 0 Отговор
    Рано или късно Тайван (република Китай) ще стане част от Китайската народна република. Тайван не е призната от ООН и е призната като държава само от американците и няколко техни подлоги. Сепаратистите на Чан Кай Ши подкрепяни от американците отделят остров Тайван от Китай след ВСВ но тогава Китай беше слаб а сега е много по силен от краварите военно и икономически.

    Та колкото по се дървят на китайците толкова по-скоро ще стане обединението. Тръмп само лаеше без нищо да прави но този може да ускори работата.
  • 14 Антитрол

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Ти си наивен - да Япония и Австралия ще кажат "слушам" но Индия едва ли - там е много сложна обстановката. Изобщо не се разбират с Пакистан, имат дърпания и с китайците но в никакъв случай няма да загубят търговията с тях - индийски стоки в САЩ и обратното няма. Там може да се намесят ЕС и Русия и става още по-сложно. Иран също има думата там.

    Това какво ви се иска на соросоидчетата и какво е в действителност са две различни неща.
  • 15 Седесарят.

    3 0 Отговор
    Ако,продължават да се напъват САЩ ,да демократизират Тайван,имариск от разполагане на ядрено оръжие в района от Пентагона,затова Китай трябва да изпревари събитията.И Рф,ще им помогне..И САЩ ,само ще гледат и ще пишат санкции..Нещо подобно на Крим.Направо си е същото.
  • 16 Анонимен

    1 0 Отговор
    Американците са полудели! При такава невероятна търговия дето се върти между тайванските и китайските китайци и война?!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кире

    1 0 Отговор
    И сега какво ще създават конфликт между страните в региона? Големи миротворци.
  • 19 John

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Брус Лий":

    God bless the United States of America❤️🇺🇸, we’re the guardians of peace
  • 20 ивелин

    2 0 Отговор
    "Световното зло" е в истерия с всеки изминат ден губи "почвата" под краката си и "зелената хартия " която печати колкото си иска вече не помага става по-зъл, агресивен и в тая истерия кани " своите съюзници " да се включат и те за да вият на по-висок глас също като глутница бесни песове.
  • 21 дончо

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: ГАДНИ ВОЕННОЛЮБЦИ. ДА СЕ ГЪРЧИ В МЪКИ ВСЕКИ, КОЙТО МИСЛИ ЗА ВОЙНА.