Отидете към основна версия

3 697 85

Съдът: Навални е виновен за клевета срещу ветеран от Втората световна

  • алексей навални-
  • клевета-
  • ветеран-
  • русия-
  • съд-
  • присъда-
  • втора световна война

"Навални е извършил престъпление", заяви съдията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руски съд призна опозиционера Алексей Навални за виновен по обвинение в накърняване на доброто име на ветеран от Втората световна война, съобщиха световните агенции. Това стана броени часове, след като апелативен съд потвърди присъдата на Навални от две години и половина затвор по друго дело.

"Навални е извършил престъпление", заяви съдия Вера Акимова, прочитайки решението си. Прокуратурата поиска подсъдимият да плати глоба от 950 000 рубли (около 10 600 евро). По-рано днес руското правосъдие потвърди в апелативен процес присъдата на опозиционера Алексей Навални за икономически престъпления - лишаване от свобода за близо три години, превърната от условна в ефективна за нарушаваме на мярка за неотклонение подписка, предадоха световните агенции. Съдията намали присъдата с месец и половина и критикът на Кремъл в крайна сметка ще трябва да лежи в затвора две години и половина.

Миналия месец Навални се върна в Русия от Германия, където се възстановяваше след почти фатално отравяне през август 2020 година. Той каза, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка миналата година, тъй като по това време се е лекувал в Германия. Навални каза, че не съжалява, че се е върнал в Русия, а вярата му в Бог го е подкрепяла. Арестът и осъждането на опозиционера доведоха до протести в цялата страна. Международната общност призова за незабавното освобождаване на Навални от затвора.

На въпрос на радио „Комерсант“ как присъдата на Навални ще се отрази на политическия живот в Русия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: "Кремъл има много опоненти и това е нормален политически процес. Политическият живот в Русия се е развивал и ще се развива и занапред". Още през 2017 г. Европейският съд по правата на човека призна присъдата по делото „Ив Роше“ за несправедлива, а тази седмица поиска руските власти незабавно да освободят Алексей Навални. Министърът на правосъдието на Русия отговори, че искането е необосновано, неправомерно и неизпълнимо.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания