Отидете към основна версия

1 552 13

ЕС трябва да участва в срещата по кипърския въпрос

  • ес-
  • кипър-
  • гърция-
  • турция-
  • оон-
  • урсула фон дер лaйен

Остров Кипър е разделен от 1974 година

Снимка: БГНЕС/ EPA

Кипърският президент Никос Анастасиадис и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се съгласиха, че ЕС трябва да участва в неформалната среща по кипърския въпрос, свикана от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, която ще се проведе най-вероятно през април, предаде агенция КНА, цитирана от БТА.

Президентът е разговарял по телефона с Фон дер Лайен в събота и според съобщение на правителствения говорител Кириакос Кушос те са обсъдили развитието на процеса за решаване на кипърския проблем и предстоящата неформална среща. Анастасиадис и Фон дер Лайен се съгласили, че присъствието на ЕС на тази среща е необходимо и че съюзът трябва да се ангажира активно в усилията за решаване на проблема на Кипър като страна членка на съюза.

Двамата са разговаряли още за предстоящия Европейски съвет в края на март и са обсъдили отношенията между ЕС и Турция. Анастасиадис отбелязал, че Турция трябва да покаже, че наистина е готова да подобри отношенията си с ЕС в рамките на международните и европейските закони. Пандемията от коронавирус също е била тема на разговора. Кипърският президент благодарил на Фон дер Лайен и на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакидис за техните усилия в борбата с COVID-19 и ваксинацията в страните членки.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република /СКТР/, призната само от Анкара. Последният кръг от преговорите за повторно обединение на острова с посредничеството на ООН в швейцарския курорт Кран Монтана през 2017 г. завърши без резултат.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини