Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 18:21 1 459 11

ЕС наблюдател на срещата за решаване на кипърския проблем

  • кипър-
  • ес-
  • преговори

Срещата се очаква да се състои на 27-29 април в Женева

ЕС наблюдател на срещата за решаване на кипърския проблем - 1

Европейският съюз (ЕС) ще бъде наблюдател на срещата във формат 5+1 по кипърския проблем, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той подчерта, че ЕС ще остане ангажиран с въпроса, тъй като вярва, че може да изиграе положителна и плодотворна роля за по-голям напредък в региона.

Изявлението бе направено, след като кипърският турски външен министър Тахсин Ертугрулоглу заяви, че турската страна не приема участието на ЕС в срещата 5+1 /двете общности плюс трите страни гарантки - Гърция, Турция и Великобритания/, която се очаква да се състои на 27-29 април в Женева.

По думите на Мишел ЕС желае по-голяма стабилност и предвидимост в Източно Средиземно море. "Ние знаем, че има някои трудности, някои спорове и ще се опитаме да направим всичко по силите си, за да защитим европейските интереси, интереса на страните членки и също така да осигурим повече стабилност и предсказуемост в този важен за нас регион", посочи той.

По-рано кипърският външен министър Никос Христодулидис посочи, че ролята на ЕС на срещата ще бъде на наблюдател, тъй като тази конференция няма да представлява преговори, а по-скоро дискусия за това как да се върви напред. Той отбеляза още, че ако Турция действително желае да засили отношенията си с ЕС, то тя няма причина да се тревожи от "съществената роля" на блока по отношение на кипърския процес.

Христодулидис заяви, че на срещата няма да има диалог за възможността за промяна на рамката за постигане на решение. По думите му подобно нещо "не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, мандата на генералния секретар или това, което международната общност се опитва да постигне".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    3 3 Отговор
    Ще вкарат военни в Кипър за да наложат сатанинския ред.
  • 2 Иван

    4 4 Отговор
    Значи Великобритания може да бъде гарант за Кипър, а Русия не може да бъде гарант за Крим?

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иван

    3 6 Отговор
    Варварската англо-нацистка колониалистка с.пер.ма искаше ислямистките арабо-турски сунитски животни да победят в Сирия и да убият президента Башар Асад, да зас.ер.ат руската военна база,да избият християнското население по възможно най-садистичен начин,и турско-израелските сатанински животни да си поделят Сирия, под демократичната гаранция на варварските сп.ер.ми.
  • 7 Ако Великобритания беше анексирала крим

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    И тя нямаше да може да бъде гарант

    Коментиран от #9

  • 8 Отдавна ЕС са само

    0 0 Отговор
    В ролята на наблюдатели не само в срещата за Кипър, Ами за всички глобални процеси. ЕС не е наясно със собствената си същност, камо ли да участва в глобални процеси.
  • 9 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ако Великобритания беше анексирала крим":

    Обаче е гарант на Шотландия.

    Коментиран от #10

  • 10 Нормално е

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Все някой трябва да е гарант

    Коментиран от #11

  • 11 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Нормално е":

    Мисъл на гавур.