Отидете към основна версия

2 994 10

Турция осъди опита за преврат в Армения

  • турция-
  • армения-
  • никол пашинян-
  • нагорни карабах

Арменският премиер от няколко седмици е под натиск от опозицията да подаде оставка заради военното поражение срещу Азербайджан през есента на 2020 г. в конфликта за Нагорни Карабах

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу осъди строго "опита за преврат в Армения", предаде Анадолската агенция.

Ръководителят на турската дипломация направи този коментар във връзка с отстраняването на началника на генералния щаб на въоръжените сили Армения Оник Гаспарян от премиера Никол Пашинян. До това развитие се стигна, след като въоръжените сили публикуваха изявление, в което призовават за оставката на Пашинян и неговото правителство. Пашинян определи това изявление като опит за военен преврат.

"Твърдо осъждаме опита за преврат в Армения", заяви Чавушоглу. "Ние сме против превратите и опитите за преврат в която и да е част по света", добави турският министър.

Междувременно премиерът Пашинян заяви, че положението в страната е напрегнато, но подлежащо на контрол, след като обвини генералния щаб на армията в опит за държавен преврат и оглави шествие на свои привърженици в Ереван, предаде Франс прес.

"Положението е напрегнато, но всички са съгласни, че не трябва да има сблъсъци. Положението подлежи на контрол", заяви той по мегафон, докато вървеше със стотици свои поддръжници по улиците на столицата.

Няколко часа по-рано 45-годишният премиер обвини генералния щаб в опит за държавен преврат, след като оттам призоваха за оставката му, и уволни началника му Оник Гаспарян.

"Никол - премиер!", скандираха привържениците му, събрали се около Пашинян, сина му и телохранителите му. В един момент шествието мина покрай група поддръжници на опозицията, които нарекоха Пашинян "предател".

Главната опозиционна партия, "Процъфтяваща Армения", призова премиера да използва "последната си възможност" да напусне властта без насилие и да се избегне "гражданска война".

"Трябва да избегнем конфронтациите. В Армения цари братска атмосфера", каза пък Пашинян на шествието днес.

Арменският премиер от няколко седмици е под натиск от опозицията да подаде оставка заради военното поражение на Армения срещу Азербайджан през есента на 2020 г. в конфликта за Нагорни Карабах.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: