За първи път от 1982 година средното годишно потребление на шоколад в Швейцария е спаднало под 10 килограма на човек, предаде Swissinfo.ch.
Средно един жител на Швейцария е изял 9,9 килограма шоколад през 2020 година, което е с 6,9% по-малко от предходната година, според Асоциацията на швейцарските производители на шоколад. Този спад е за сметка на местния швейцарски шоколад, тъй като обемът на вноса на шоколад чуждестранно производство се е увеличил с 1,8% и неговият дял е достигнал 43%.
Производителите обвиняват някои мерки, наложени от властите, които правят производството по-скъпо за местните фирми. Пандемията от COVID-19 също оказва отражение върху индустрията. Производството е спаднало с повече от 10% до 180 000 тона. В резултат износът е спаднал с 11,5% до 126 000 тона. Общо продажбите на шоколад спадат с 14,5% до 1,53 млрд. швейцарски франка (или 1,68 млрд. долара). Броят на заетите в индустрията е паднал с 4,8%.