Отидете към основна версия

2 502 18

Ердоган обещава засилване на правата и свободите в Турция

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • партия на справедливостта и развитието

Критиците изтъкват, че правителството упражнява политически натиск върху съдебната система, насочен към наказване на хиляди предполагаеми опоненти на властта след опита за преврат от 2016 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще засили свободата на словото и на сдружаването в страната и правото на справедлив съдебен процес в рамките на План за действие в областта на човешките права, съобщава Ройтерс.

Планът за действие на правителството бе обещан през последните месеци като част от серия законови реформи. Представяйки плана в президентския дворец в Анкара, Ердоган изтъкна, че той ще подобри също съдебната система. Никой няма да може да бъде лишен от свобода заради идеите си, посочи турският президент, който е подложен на критики в страната и в чужбина заради неговото засилващо се авторитарно управление на страната, предаде БТА.

В рамките на план от девет точки Ердоган открои мерки за подобряване на съдебната система в области, включващи национализация на земя и съдене на непълнолетни, до стъпки за осигуряване на бърз съдебен процес и за облекчаване на условията за бизнес. Той каза, че правителството преразглежда съдебното преследване на престъпления, свързани с печата и интернет.

Подобряване на свободата на словото, сдружаването и религията е целта, върху която сме работили най-упорито, каза Ердоган пред министри и други правителствени представители.

Критиците изтъкват, че правителството на Ердоган упражнява политически натиск върху съдебната система, насочен към наказване на хиляди предполагаеми опоненти на правителството след опита за преврат от 2016 г. Анкара заявява, че съдилищата са независими и че предприемат действия на фона на заплахите, пред които е изправена страната.

Турция пренебрегна решенията на Европейския съд за правата на човека за незабавно освобождаване на известния филантроп Осман Кавала, съден от повече от три години, без да е произнесена присъда, и на Селяхаттин Демирташ, бивш лидер на прокюрдската Демократична партия на народите - третата по големина партия в Турция, отбелязва Ройтерс. Съдът, чиито решения имат юридически задължаващ характер, посочва, че подобни задържания в затвора нарушават човешките права и само служат за ограничаване на плурализма и на политическия дебат.

Ердоган заяви днес, че ще бъде създаден комитет за наблюдение на условията с човешките права в затворите и че доклад за човешките права в Турция ще се публикува ежегодно.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: