Отидете към основна версия

2 143 17

И Мексико реши! Марихуаната е напълно законна

  • мексико-
  • марихуана-
  • канабис

На теория законът ще създаде най-големия легален пазар в света поради производствения капацитет на латиноамериканската държава

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Долната камара на Конгреса на Мексико гласува в подкрепа на легализирането на употребата на канабис за немедицински цели, предприемайки сериозна крачка към превръщането на земите на наркокартелите в огромен регулиран пазар, съобщава британският вестник The Telegraph.

Законодателството, което все още се нуждае от окончателно одобрение от горната камара, е отчасти насочено към ограничаване на свързаното с наркотиците насилие, което отнема хиляди човешки животи всяка година, предава Фокус.

„На теория законът ще създаде най-големия легален пазар в света поради производствения капацитет на Мексико", коментира Лиза Санчес, директор на неправителствена организация, обединена срещу престъпността. В Мексико „марихуаната расте в естествени условия без енергийните инвестиции, каквито например се правят в Канада“, каза тя.

Долната камара на Конгреса, Камарата на депутатите, одобри законопроекта с 316 гласа „за“ срещу 129 „против“. Законът вече получи зелена светлина в Сената през ноември миналата година, но ще бъде върнат за повторно гласуване след направени промени в него.

Решение на Върховния съд от 2015 г. отвори вратата за легално използване на канабис в Мексико. Към настоящия момент е допустимо притежанието на не повече от 5 грама канабис, но количеството ще се увеличи до 28 грама съгласно предложения закон. Предвижда се да бъде разрешено отглеждането на до осем растения у дома за лична консумация.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: