Отидете към основна версия

5 234 38

Русия: Ще реагираме, ако Босна направи стъпки за присъединяване към НАТО!

  • босна и херцеговина-
  • русия-
  • нато

В четвъртък новият руски посланик в Сараево - Игор Калабухов се срещна с Желко Комшич, хърватския член на председателството, който подкрепя интеграцията на Босна в НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия ще реагира, ако Босна и Херцеговина предприеме стъпки за присъединяване към НАТО, защото Москва ще възприеме това като враждебен акт, заяви руското посолство в Сараево в четвъртък.

Босна отдавна е обявила интеграцията си в НАТО и в Европейския съюз като стратегически цели, но босненските сърби, водени от Милорад Додик, сръбския представител в тричленното председателство, искат страната да остане неутрална и извън Северноатлантическия съюз, предава БТА.

"В случай на практическо сближаване на Босна и Херцеговина и НАТО, нашата страна ще трябва да реагира на този враждебен акт", се казва в съобщението на посолството. В текста се казва още, че целта на НАТО е "борба срещу Русия" и присъединяването към Алианса ще принуди Сараево да вземе страна във "военнополитическото противопоставяне".

В четвъртък новият руски посланик в Босна Игор Калабухов се срещна с Желко Комшич, хърватския член на председателството, който подкрепя интеграцията на Босна в НАТО.

В съобщение на кабинета на Комшич присъединяването на Босна към НАТО не се споменава сред темите на срещата, но се казва, че двамата са обсъдили реформите, които Босна трябва да предприеме по пътя си към членство в ЕС.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.

Свързани новини