Отидете към основна версия

4 965 27

"Наводнението на века": хиляди австралийци напускат домовете си (ВИДЕО)

  • австралия-
  • наводение-
  • сидни-
  • нов южен уелс

Най-големият язовир край Сидни е излязъл извън коритото си и през идните седем дни това няма да се промени, обявиха от местната власт

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разрушени мостове, наводнени улици, автомобили и къщи под вода: от дни в Австралия вали непрестанно. 10 милиона австралийци са засегнати от наводненията. Над 18 000 са напуснали домовете си. А времето ще се влошава.

Разрушени мостове, наводнени улици, автомобили и къщи под вода, животни, отнесени от водните маси: от четири дни в Австралия вали непрестанно. Особено проливни са дъждовете в щата Нов Южен Уелс в източната част на страната. От наводненията са засегнати вече 10 милиона австралийци. Засега жертви няма. Около 18 000 души вече са били евакуирани.

Много региони в 25-милионната страна обявиха "извънредно положение". Вече са проведени хиляди спасителни акции, в част от които се включи и армията. И в западните предградия на Сидни, на-големия австралийски град, много хора бяха спасени от критични ситуации.

През последната нощ времето продължи да се влошава, обяви премиерката на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян. Поради това най-вероятно още 15 000 души трябва да напуснат домовете си.

Най-големият язовир край Сидни е излязъл извън коритото си и през идните седем дни това няма да се промени, обявиха от местната власт. Досега оттам изтичат водни маси, сравними с обема на пристанището на Сидни.

Според австралийската метеорологична служба и през идните дни се очакват проливни дъждове, силен вятър и наводнения над нормалното ниво. "Никога не съм виждал такъв дъжд", казва директорът на Службата за защита от аварии и природни катастрофи Шейн Криб пред телевизия ABC. Мнозина в страната вече говорят за "наводнението на века". "Работил съм при много наводнения, но това е най-голямото, което съм виждал", добавя Криб.

Според службите в Нови Южен Уелс, някои региони в щата са преживели "най-тежките наводнения от 1929 година насам", пише германският вестник "Ди Цайт". Нови Южен Уелс още в неделя определи ситуацията като "природна касатрофа". В популярния курорт Порт Маккуайър на някои места за шест дни са се изсипали близо 900 литра дъжд на квадратен метър. За сравнение: през цялата 2019 година в градчето са паднали само 514 литра дъжд на квадартен метър - според експерти обаче това е била и най-сухата година от 1870 насам, посочва "Ди Цайт".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: