Отидете към основна версия

2 340 20

ЕС решава през юни дали да задълбочи връзките си с Турция

  • европейски съюз-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • мигранти

Брюксел изразява очакване Анкара да продължи да прилага споразумението и да възобнови обратния прием на мигранти, достигнали Европа през нейна земя

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съвет изрази днес готовност ЕС да продължи сътрудничеството с Турция по въпросите на миграцията, опазването на границите, здравеопазването и борбата с тероризма.

ЕС ще реши през юни дали да задълбочи връзките си с Турция и се надява дотогава Анкара да продължи с усилията за успокояване на напрежението в Източното Средиземноморие. Изразява се готовност ЕС да бъде наблюдател в по-нататъшни преговори за Кипър под егидата на ООН, предава БТА.

Европейският съвет възлага на Европейската комисия да изготви предложение за продължаване на финансирането на споразумението за миграцията. Предвижда се допълнителни средства да бъдат осигурени за сирийските бежанци, подслонени в Турция, Ливан и Йордания. ЕС изразява очакване Турция да продължи да прилага споразумението и да възобнови обратния прием на мигранти, достигнали Европа през нейна земя.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС отбелязват, че Турция прави крачка назад по въпроса с човешките права. Според тях Анкара следва да допринесе за подобряване на обстановката в Сирия, Либия и Южен Кавказ.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: