Отидете към основна версия

3 191 40

Масови протести в Истанбул заради оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция

  • истанбул-
  • турция-
  • истанбулска конвенция-
  • реджеп ердоган

Преди седмица президентът Реджеп Ердоган изненадващо реши да прекрати участието на Турция в договора от 2011 г.

Снимка: EPA/БГНЕС

Стотици демонстранти се събраха вчера на протест в Истанбул, призовавайки за преразглеждане на решението на страната за оттегляне от европейска конвенция, целяща да защити жените от насилие, съобщи АП, цитирана от БТА и БНР.

Президентът Реджеп Ердоган изненадващо реши преди седмица да прекрати участието на Турция в Истанбулската конвенция.

Около хиляда души се включиха в днешния (27.03 б.р.) протест срещу решението на Ердоган, което беше критикувано от правозащитни организации и опозицията, а ЕС призова Анкара да се върне към договора от 2011 г., който бе подписан от Ердоган, когато той все още бе премиер.

В демонстрацията се включиха и активисти от ЛГБТ общността, които призоваха да се прекрати нетолерантното отношение към тази общност. Правителството заяви, че една от причините Турция да се оттегли от конвенцията е защото смята, че тя се опитва "да нормализира хомосексуалността".

Същевременно продължават и протестите на студенти срещу назначаването на нов ректор на Босфорския университет в Истанбул.

Студенти от Босфорския университет провеждат ежедневно демонстрации от 1 януари насам срещу назначаването от президента Реджеп Тайип Ердоган на Мелих Булу, близък до управляващата партия, за ректор на университета. Студентите виждат в това знак за загуба на независимостта на университетите.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: