Отидете към основна версия

2 322 16

Протестите срещу властта в Беларус не секват

  • беларус-
  • минск

Над 170 демонстранти са били арестувани вчера в столицата Минск

Снимка: БГНЕС

Над 170 души са били задържани вчера по време на новите антиправителствени протести в Беларус от силите за сигурност, които според правозащитници са употребили сила срещу демонстрантите, предаде БНР, позовавайки се на ДПА. Правозащитната организация "Вясна" съобщи, че протестиращите са били арестувани в Минск, където според медиите е имало по-скоро няколко малки митинга, отколкото една масова демонстрация. Съобщава се, че силите за сигурност са отвеждали случайни хора на автобусни спирки, включително представители на медиите. Кореспондент на Дойче Веле, Никълъс Конъли, е бил задържан повече от пет часа, съобщи медията късно вечерта.

В Телеграм опозиционният лидер Светлана Тихановска призова за преговори с авторитарното ръководство на страната с международно посредничество, с цел намирането на "мирен изход от кризата в Беларус".

В страната нямаше големи антиправителствени протести, откакто силите за сигурност смазаха брутално масовите протести миналата година след изборите на 9 август, на които президентът Александър Лукашенко провъзгласи победа въпреки обвиненията, че вотът е фалшифициран.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: