Отидете към основна версия

4 682 89

Русия бавно убива Навални

  • алексей навални-
  • русия-
  • здраве-
  • убийство-
  • владимир путин-
  • кремъл

Навални е подложен на изтезания

Снимка: БГНЕС/ EPA

Алексей Навални, видният опозиционер на Кремъл, е затворен при условия, които може би бавно го убиват. Това заявиха в сряда от правозащитната организация Amnesty International, цитирани от "Ройтерс". Навални е подложен на изтезания, включително лишаване от сън и без достъп до лекар, на когото може да се довери в затвора, предаде News.bg.

"Русия, руските власти, може да го поставят в ситуация на бавна смърт и да се опитат да скрият какво се случва с него", заяви Агнес Каламард, генерален секретар на Amnesty International, пред Ройтерс преди публикуването на годишния доклад на групата. "Те вече са се опитали да го убият, сега го задържат и налагат условия в затвора, които граничат с мъчения." Адвокат на Навални потвърди, че руският опозиционен лидер е "сериозно болен" след появата на информация, че е прехвърлен в лазарета към наказателната колония с респираторно заболяване. Навални също е тестван за коронавирус, информира "Гардиън".

Критикът на Кремъл съобщи вчера, че кашля и има температура от 38,1 градуса по Целзий. Няколко затворници са лекувани от туберкулоза, обяви Навални. Часове по-късно вестник "Известия" писа, че опозиционерът е преместен в лазарета, където е тестван за коронавирус и други заболявания. Адвокат на Навални обяви, че член на адвокатския екип се е видял с руския опозиционер във вторник и той е бил в "доста лошо състояние". Миналата седмица Алексей Навални обяви гладна стачка заради отказ да получи достъп до лекар.

Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с Новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин. Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва. Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с Новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания