Отидете към основна версия

13 477 75

Русия смъмри Гърция

  • украйна-
  • русия-
  • гърция-
  • смъмри-
  • мир-
  • война-
  • крим-
  • източна украйна

Гърция декларира подкрепа за мирния процес в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

На фона на изострените отношения между Брюксел и Москва, Русия „смъмри“ Гърция заради декларираната от страна на южната ни съседка подкрепа за мирния процес в Украйна, коментира атинският ежедневник Kathimerini. От редакцията не пропускат да отбележат, че самата Москва също официално подкрепя процеса на разрешаване на конфликта в Украйна, пише агенция "Фокус".

В петък се проведе среща между заместник-министъра на външните работи на Гърция Милтиадис Варвициотис и украинския посланик в Атина Сергей Шутенко. В рамките ѝ Варвициотис изрази гръцката подкрепа за Минския процес, а в отговор от руското посолство в Атина публикуваха пост в социалната мрежа „Туитър“ със следния текст: „Очевидно е, че задължителната „евросолидарност“ накърнява реалните интереси на Гърция“.

Туитът, написан на гръцки език, стана причина за разпространяването на съобщение на гръцкото външно министерство за срещата в петък: „Гърция подкрепя Минския процес за решаване на въпроса с Украйна - това отбеляза заместник-министърът на външните работи Милтиадис Варвициотис по време на срещата си (в петък) с украинския посланик Сергей Шутенко, като добави, че международните проблеми трябва да бъдат решени чрез диалог и в съответствие с правилата на международно право“.

„След като посочи дългогодишните връзки на приятелство между гръцкия и украинския народ, Варвициотис подчерта пред украинския посланик, че засилването на отношенията на Европейския съюз със страните от Източното партньорство е бил предмет на дискусия в контекста на срещи на Европейския съвет. Накрая той посочи, че страната ни е платила значителна икономическа цена по отношение на гръцкия износ в резултат на европейските санкции срещу Русия“. Като се има предвид, че изявлението за подкрепа на Минския процес е или е трябвало да бъде доста неоднозначно, не е ясно дали Русия, която декларира подкрепа за него поне официално, възнамерява да се откаже от него или туитът на посолството е бил не толкова фин намек за Гърция да се занимава с вътрешните си работи, коментира изданието.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания