Отидете към основна версия

2 797 23

Ваксинирането носи много по-малък риск от кръвни съсиреци, отколкото COVID-19

  • ваксини-
  • коронавирус-
  • оксфорд-
  • пандемия

Анализът се основава на данни от реалния свят, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания

Изследване на изследователи от Оксфордския университет в Англия предполага, че рисковете от възникване на опасни, редки кръвни съсиреци в мозъка са много по-високи при тези, които се заразяват с COVID-19, отколкото при тези, които се имунизират или с ваксината на AstraZeneca, или с ваксините, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna, предаде БНР.

Изследователи от Оксфордския университет проведоха проучване, което установи, че честотата на поява на церебрална венозна синусова тромбоза (CVST) или кръвни съсиреци при тези, получили коронавирусните ваксини, произведени от Pfizer/BioNTech и Moderna Inc., е подобна на тази при хората, които са получили ваксината AstraZeneca, съобщи CBS News в четвъртък. Проучването показва, че около 4 на всеки 1 милион души, които са получили ваксините на Pfizer/BioNTech или на Moderna, са имали кръвни съсиреци, докато при AstraZeneca броят е 5 на 1 милион.

Освен това, проучването на Оксфордския университет показа, че тези, които са били заразени с COVID-19, са имали 95 пъти по-висок риск да получат кръвни съсиреци от тези, които не са били заразени с коронавируса. Това предполага, че ваксините все още са много по-малко рискови от самото заразяване с коронавируса, когато става въпрос за CVST, като вероятността е десет пъти по-малка подобни кръвни съсиреци да се появят при хора, ваксинирани с Pfizer и Moderna и осем пъти по-малка при ваксинация с препарата на AstraZeneca, отколкото при хората, които са се заразили с COVID-19.

Анализът на Оксфордския университет се основава на данни от реалния свят, събирани от глобалната мрежа за здравни изследвания TriNetX и европейските агенции, като е включена информация за стотици хиляди хора, които или са били заразени с COVID-19, или са били имунизирани с ваксините на AstraZeneca, Pfizer или Moderna. Повечето данни за ваксинираните с иРНК ваксините (на Pfizer и Moderna) са от САЩ, докато данните за ваксинираните с AstraZeneca в това проучване идват до голяма степен от европейските програми за масова ваксинация.

Изследването на Оксфордския университет изглеждат в противоречие с по-ранни изявления от компанията Moderna, според които данни за ваксината на компанията, която се прилага в световен мащаб, не показват "връзка с тромбоза на мозъчните венозни синуси (CVST) или тромботични събития", известна като кръвни съсиреци. Това проучване изглежда в противоречие и с изявление на главния медицински съветник на САЩ д-р Антъни Фаучи, който отбеляза, че "няма червени знамена" при използването на ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: