Отидете към основна версия

1 849 28

НАТО, ЕС и САЩ: единни срещу руските кибератаки

  • русия-
  • нато-
  • ес-
  • сащ-
  • хакери-
  • кибератаки-
  • солидарност

НАТО призова Русия да престане незабавно с всички подобни действия

Снимка: БГНЕС/ EPA

ЕС и НАТО изразиха днес съпричастност със САЩ по повод пробив в киберсигурността, установен през декември миналата година, за който според Вашингтон е отговорна Русия, предаде БТА.

Ударът е засегнал правителства и дружества по целия свят, включително в ЕС, се посочва в изявление на Европейската служба за външна дейност. Подобни действия могат да нанесат трайна вреда на нашите общества, на сигурността и икономиката, се допълва в изявлението на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

Тези действия показват готовност да се поставят под заплаха международната сигурност и стабилност. Всички трябва да се въздържат от безотговорно поведение онлайн, ще разработим начини за сдържане и отговор, добавя той. Борел призовава държавите от ЕС да съдействат във воденото разследване.

В изявление на държавите от НАТО се изразява съпричастност с решението на САЩ да отговорят на удара. НАТО отбелязва, че Русия трайно действа в разрез с международното право, включително с намесата в чужди страни, с отравянето на Алексей Навални и с насърчаването на нападения срещу бойци от алианса в Афганистан. НАТО призовава Русия да престане незабавно с всички подобни действия и изразява готовност за продължаване на редовен диалог с Москва, когато действията на руската страна позволят това да се случи. Отбелязва се, че Москва все още не е отговорила положително на поканата от миналата година за ново заседание на Съвета НАТО-Русия.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Свързани новини