Отидете към основна версия

1 580 10

Основател на паравоенна група се призна за виновен за януарския щурм на Капитолия

  • капитолия-
  • паравоенна група-
  • пазители на клетвата-
  • джон райън шафър

Споразумението с прокуратурата е важна стъпка в разследването срещу привържениците на експрезидента Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия. В рамките на този процес вече са повдигнати обвинения срещу повече от 400 души

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Един от основателите на паравоенната групировка "Пазители на клетвата" Джон Райън Шафър се призна за виновен по обвинения, във връзка с щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари, съобщи изданието The Hill, цитирано от news.bg.

Той е първият от обвиняемите за нападението, който сключи споразумение с федералните прокурори и призна вината си. Шафър беше арестуван през януари, след като се предаде на ФБР. Той е китарист на метъл групата Iced Earth и автор на песни.

Признал се е за виновен във възпрепятстване на служители да изпълняват задълженията си, нахлуване с опасно оръжие в помещение с ограничен достъп - носил е спрей против мечки и е бил облечен в бронирана жилетка. В частта за възпрепятстване Джон Райън Шафър е заявил, че е искал да попречи на Конгреса да утвърди решението на Избирателната колегия, с което Джо Байдън беше обявен за президент.

Споразумението с прокуратурата е важна стъпка в разследването срещу привържениците на експрезидента Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия. В рамките на този процес вече са повдигнати обвинения срещу повече от 400 души.

По думите на заместник-главния прокурор Джон Карлин, от 6 януари досега ФБР извършва средно по четири ареста на ден по това дело.

Ключова част от него е разследването на дейността на крайно десни групи като "Пазители на клетвата" и "Гордите момчета". Споразумението на Шафър може да бъде последвано от признания на други обвиняеми, тъй като Министерството на правосъдието смята да повдигне по-сериозни обвинения срещу организаторите на акцията.

За възпрепятстването на служители да изпълняват задълженията си може да бъде наложена присъда до 20 г. лишаване от свобода, но в случая с Шафър присъдата ще бъде намалена значително заради това, че е сътрудничил на прокуратурата.

Той е засечен от наблюдателна камера на 6 януари. На кадрите се вижда, че той носи шапка с надпис "Доживотен член на "Пазители на клетвата". Заснет е как при щурма пръска полицейски служители със спрея против мечки.

В резултат на нападението срещу Капитолия загинаха петима души.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини