Last news in Fakti

18 Април, 2021 10:30 1 574 10

Основател на паравоенна група се призна за виновен за януарския щурм на Капитолия

  • капитолия-
  • паравоенна група-
  • пазители на клетвата-
  • джон райън шафър

Споразумението с прокуратурата е важна стъпка в разследването срещу привържениците на експрезидента Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия. В рамките на този процес вече са повдигнати обвинения срещу повече от 400 души

Основател на паравоенна група се призна за виновен за януарския щурм на Капитолия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Един от основателите на паравоенната групировка "Пазители на клетвата" Джон Райън Шафър се призна за виновен по обвинения, във връзка с щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари, съобщи изданието The Hill, цитирано от news.bg.

Той е първият от обвиняемите за нападението, който сключи споразумение с федералните прокурори и призна вината си. Шафър беше арестуван през януари, след като се предаде на ФБР. Той е китарист на метъл групата Iced Earth и автор на песни.

Признал се е за виновен във възпрепятстване на служители да изпълняват задълженията си, нахлуване с опасно оръжие в помещение с ограничен достъп - носил е спрей против мечки и е бил облечен в бронирана жилетка. В частта за възпрепятстване Джон Райън Шафър е заявил, че е искал да попречи на Конгреса да утвърди решението на Избирателната колегия, с което Джо Байдън беше обявен за президент.

Споразумението с прокуратурата е важна стъпка в разследването срещу привържениците на експрезидента Доналд Тръмп, които щурмуваха Капитолия. В рамките на този процес вече са повдигнати обвинения срещу повече от 400 души.

По думите на заместник-главния прокурор Джон Карлин, от 6 януари досега ФБР извършва средно по четири ареста на ден по това дело.

Ключова част от него е разследването на дейността на крайно десни групи като "Пазители на клетвата" и "Гордите момчета". Споразумението на Шафър може да бъде последвано от признания на други обвиняеми, тъй като Министерството на правосъдието смята да повдигне по-сериозни обвинения срещу организаторите на акцията.

За възпрепятстването на служители да изпълняват задълженията си може да бъде наложена присъда до 20 г. лишаване от свобода, но в случая с Шафър присъдата ще бъде намалена значително заради това, че е сътрудничил на прокуратурата.

Той е засечен от наблюдателна камера на 6 януари. На кадрите се вижда, че той носи шапка с надпис "Доживотен член на "Пазители на клетвата". Заснет е как при щурма пръска полицейски служители със спрея против мечки.

В резултат на нападението срещу Капитолия загинаха петима души.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Q2z

    3 3 Отговор
    Тръмп отърва кожата ,има виновни организаций.
  • 2 Българин

    12 1 Отговор
    Мисля че за тия безобразия сороспийте ще носят тежка отговорност пред белите американци и света. Накрая Брайвик ще стане президент и тези микроби оф кълър ще бъдат силно намалени!
  • 3 Правосъдие

    16 0 Отговор
    Интересни са тези споразумения с прокоратурата. Сигурно звучат в резюме така: Значи, ако ти не се признаеш за виновен по това, това и това, тежко ти (20 години). Иначе, ако си признаеш, ще те пуснем след ...........Демократично Правосъдие

    Коментиран от #6

  • 4 Да ама Не

    14 1 Отговор
    И пак скромно и "демократично" медиите не споменават защо този се е съгласил...А адвокатите му са се оттеглили от защитата му,след като той им е казал,че в продължение на няколко дни е бил измъчван и са го заплашили за семейството му-адвокатите дали едно интервю и след това имали разговор със американските служби-и на другият ден са оттеглили защитата си за обвиняемия....Интервюто с адвокатите е свалено от нета а записите са изети от редакцията на медията....Но това не е важно-важното е да живее американската демокрация........
  • 5 ЛЪЖА

    8 0 Отговор
    САТАНИСТИТЕ ГЛОБАЛИСТИ НАРИЧАЩЕ СЕ ДЕМОКРАТИ СА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ,ОПИТВАЩА СЕ ДА ПРОКАРА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД ПОД НАЗВАНИЕТО АГЕНДА 2030.
  • 6 Демократ

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Правосъдие":

    Ааа! Ще отиде на ел. стола като нищо! Може и да му друснат 300г. случайно някой да не го помилва! Върви там да видиш какво е демокрация!:)
  • 7 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРИЗНАЛ Е ,ЧЕ Е ОРГАНИЗАТОР И УЧАСТНИК , А НЕ ЧЕ Е ВИНОВЕН ---ОГРОМНА Е РАЗЛИКАТА ЖУРНАГЪСТИЧЕСКА КУ ...О !!!!!!!!!!!!!
  • 8 Smooth Jazz

    1 0 Отговор
    Свобода за опозиционерите и критици на демократите и Бай Дън! Не на режима на Вашингтон!
  • 9 стоян георгиев

    0 6 Отговор
    както писах преди време хората на рижата ще го ядат дебел.рижата също.тия ненормалници бяха подстрекавани от ненормалния тръмп.лика прилика си са,но като рижата видя дебелия и се извърна и предаде нещастниците обвиняваики ги че са деиствали на своя глава!

    Коментиран от #10

  • 10 Реаклист

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Може и да го ядат, след като в САЩ се въвежда еднопартийна диктатура....