Отидете към основна версия

2 247 2

Кървава развръзка на заложническата криза в Алжир

  • алжир-
  • заложници-
  • мухтар белмухтар
Мухтар Белмухтар.Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-малко от денонощие от началото на заложническата драма в Алжир беше необходимо, за да се намери изход от нея, съобщават световните медии.

Кървава развръзка на заложническата криза, са кратките коментари на медиите. 

Първоначално обаче се съобщаваше за смелото бягство на заложниците, съобщават местни официални източници, цитирани от АП. Според предварителна информация около 30-40 алжирци и 20-тина чужденци са спасени.

По последни данни 35 заложници и 15 похитители ислямисти са били убити при въздушни удари, нанесени от хеликоптери на алжирската армия, съобщи Би Би Си по-късно. Телевизия "Ал Джазира" потвърди по-късно информацията уточнявайки, че сред убитите е предполагаемият водач на похитителите.

Според РИА Новости няколко заложници са били убити при завързалата се престрелка около бягството. До момента има противоречива информация, че военни хеликоптери обстрелват позиции на похитителите. Според АФП цел на удара от въздуха са били сгради, използвани от ВР. Според неофициалната информация най-малко 34 заложници и 14 похитители са били убити във военната кампания. 

По първоначални данни се смяташе, че в плен на ислямистите се намират около 41 души, заети в разработването на газово находище в Източен Алжир.

Все още не е известно дали военната операция по обграждането на ислямистите е изиграла решаващата роля за освобождаването на заложниците. 

До момента е известно, че един британец и един алжирец са убити в началото на заложническата криза.

Частната алжирска телевизия Еннахар също потвърди за освобождаването на заложниците, служители на "Бритиш петролищм","Статойл" и "Сонатрак". Зад отвличането седи ислямистка групировка и то е отговор на кампанията на Франция в Мали.

Акцията е замислена и проведена под ръководството на Мухтар Белмухтар. Той е емблематичният лидер на "Ал Кайда" в Северна Африка - "Организация на Ал Кайда в ислямски Магреб".

Франция започна на 11 януари военна кампания за освобождаването на окупирания от ислямисти север на Мали. В отговор екстремистите обещаха да отговорят на ударите и призоваха всички техни симпатизанти да нападат френски обекти. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини