Отидете към основна версия

3 531 31

Косово е против промяна на границите на Балканите

  • косово-
  • балкани-
  • сърбия-
  • албания-
  • граници-
  • доника гервала

Дори споменаването на тази идея е много опасно за региона

Снимка: Shutterstock

Косовският външен министър Доника Гервала заяви, че „нон-пейпърът“ за промени на границите на Балканите, разпространен от някои словенски медии, е много опасна идея, която би предизвикала нови конфликти в региона, цитира думите ѝ прищинският вестник Gazeta Express, предаде агенция "Фокус".

На съвместна конференция с колегата си от Северна Македония Буяр Османи тя каза, че Косово е против всяка промяна на границите. „С голяма загриженост проследихме публикуването в медиите на такива „нон-пейпъри“, защото дори споменаването им е много опасно за региона“, каза тя.

”През 2018 г. имаше тенденция да се намери решение чрез размяна на територии, разделяне на страната въз основа на етнически линии. За нас е много ясно, че написаното в такъв „нон-пейпър“ не е опция, независимо кои са авторите или дали те са предназначени само за дискусии или за изпълнение. Нашата позиция е много ясна: ние разглеждаме това като опасно и всички страни трябва да бъдат много внимателни, защото това би предизвикало нови конфликти, които са напълно ненужни за нашия регион." Според медиите словенският министър-председател Янез Янша е изпратил „нон-пейпър“ до ЕС, предлагащ прекрояване на границите в Западните Балкани, припомня изданието.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини