Last news in Fakti

14 Септември, 2021 11:51 1 689 7

Сърбия може да забрави за ЕС, ако не реши косовския въпрос

  • косово-
  • ес-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • ангела меркел-
  • членство в ес-
  • белград-
  • война-
  • балкани-
  • граници

Много добре знаем кое е условието за членството на Сърбия в ЕС , каза Вучич

Сърбия може да забрави за ЕС, ако не реши косовския въпрос - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Косовският въпрос трябва да бъде окончателно решен преди присъединяването на Сърбия към Европейския съюз /ЕС/. Това каза германският канцлер Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция в Белград с президента Александър Вучич. Според нея "преди това трябва да бъдат решени и всички останали открити въпроси, които се отнасят до евроинтеграцията на страната", предаде агенция БГНЕС.

"Този въпрос /косовският, бел.ред./ трябва да бъде решен за да може страните-членки да потвърдят присъединяването на Сърбия към ЕС. Но, няма смисъл да говорим за края на този процес преди разрешаването на другите проблеми. Аз съм привърженик на прагматичния подход. Този въпрос няма да изчезне. Той трябва да бъде решен. Аз съм привърженик на пътната карта, с която преди това ще бъдат решени всички останали въпроси", каза Ангела Меркел, цитирана от Бета.

Много добре знаем кое е условието за членството на Сърбия в ЕС - това е разрешаването на косовският въпрос, както и отношенията Белград-Прищина, каза Вучич от своя страна и добави: Поради тази причина водим този диалог по един сериозен и отговорен начин. Както Прищина казва, че има своя позиция, така и ние в Сърбия имаме своя позиция. Ние сме готови да преговаряме за всички възможни компромиси. Според него "този компромис ще бъде по-близък до постигането си, ако преди това Белград и Прищина уредят двустранните си отношения и гарантират свободното придвижване на хора, стоки и капитали. "Аз съм срещу замразените конфликти. Не считам, че решението е замразен конфликт. Знам, че никой в Сърбия няма да се зарадва от тези думи, но смятам, че е добре сегашното поколение да реши този въпрос, но решението трябва да бъде компромисно, а не решение, което ще бъде унизително за Сърбия", каза още Вучич.

Според анализатора от European Western Balkans Александър Ивкович много важен момент от визитата на Меркел в Белград е нейното отношение към инициативата "Отворени Балкани", в която участват Сърбия, Албания и РСМакедония. Инициативата предвижда между трите държави да няма граници от 1 януари 2023 г. и да бъде изграден единен пазар. "Ангела Меркел изрази известни резерви към "Отворени Балкани" и ясно подчерта, че тя предпочита регионалният икономически пазар в рамките на Берлинския процес, което е нещо очаквано", каза експертът.

След заминаването на Меркел от Белград Александър Вучич ѝ "благодари от името на целия регион". "Скъпа Ангела, благодаря за всичко. Благодаря не само от мое лично име и на Сърбия, но и от името на всички хора от региона, които през последните десетилетия не водят войни, не мислят за тях, а мислят само за икономическия напредък", написа в личния си профил в Инстаграм Александър Вучич.

"През годините нашето съвместно сътрудничество успяхме да постигнем пълно доверие помежду си. Постигнахме някои резултати по пътя към членството, въпреки факта, че Сърбия и страните от целия регион на Западните Балкани имат дълъг път пред себе си преди да станат членове на Европейския съюз", каза още Меркел. В същото време Канцлерът подчерта, че присъединяването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз отговаря на геостратегическите интереси на общността. Меркел допълни, че счита шест държави от региона - Сърбия, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора и самопровъзгласилото се Косово, за бъдещи членове на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 споко

    12 4 Отговор
    Съществуването на ГЕрмания е към краят си не им обръщайте внимание
  • 2 СЛОНА

    17 4 Отговор
    А ЗАЩО Е ЕС КАТО НИЕ ВЕЧЕ14 ГОДИНИ НИЩО УБАВО НЕ ВИДЕХМЕ
  • 3 Де този късмет

    6 0 Отговор
    Ние да забравим ЕС, поради РСМ, Македония, де.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Сатана

    3 0 Отговор
    А някои твърдят,че в кочината имало свобода на словото.Така е,има свобода само за Соросоидното слово и Соросоидните сайтове триещи мненията различни от тези на господарите им.
  • 6 Бай Вълчан

    1 0 Отговор
    Имаше такава сръбска карикатура. Дълъг прът с морков на върха, прикрепен на врата на едно магаре. Морковът виси на 50 см. пред устата му. Магарето си върви, а пред него и морковът на същата дистанция. Сърбите не са идиоти, знаят, че европейците се гъбаркат с тях. Аз предлагам на френците да върнат Елзас и Лотарингия на швабите. Искам да чуя мнението им. Не можело да се прекрояват граници!? За кого не може? Косово не е Хърватия, нито Словения. Косово е част от Сърбия, а някога и от България, но на тях не им пука, нито на Клинтънчето.
  • 7 Да ама не

    3 0 Отговор
    Е защо Сърбия да го решава като беше създаден от САШ и ЕU.
Новини по държави: