Отидете към основна версия

8 059 314

Байдън призна арменския геноцид

  • арменски геноцид-
  • джо байдън-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • османска империя

Историческо изявление от американски президент

Снимка: БГНЕС/ EPA

Американският президент Джо Байдън определи като „геноцид” избиването на арменското население в Османската империя през Първата световна война. Тази историческа декларация от Байдън ще доведе до още по-голямо захладняване в двустранните отношения между САЩ и Турция, съюзници в НАТО и дългогодишни партньори.

За първи път действащ американски президент използва думата „геноцид", за да опише събитията от 1915-1917 г. Този символичен ход идва в момент на изострени дипломатически отношения между Вашингтон и Анкара.

„Спомняме си за всички загинали в арменския геноцид от османската епоха и се ангажираме да предотвратим повторение на подобно зверство“, каза Байдън в изявление, ставайки първият президент на САЩ с подобни думи към Анкара. Байдън каза, че прави тези исторически коментари, не за да "хвърли вина", а за да се предотврати повторението на тези зверства. Турция отрича да е имало геноцид над арменците и окачествява като лъжа изявленията за обратното.

При откриването на парламента в Анкара на 24 април 1920 основателят на Турската република Мустафа Кемал Ататюрк нарича геноцида над арменците „позорно деяние от миналото“. По-сетнешните турски правителства обаче и до днес отказват да говорят за геноцид, припомня DW. Настоящата власт в лицето на Реджеп Ердоган реагира остро при всяко използване на думата "геноцид", отричайки, че е имало масово изтребване на арменци от страна на турските сили.

Анкара отговори бързо на коментара на Джо Байдън. Външният министър Мевлют Чавушоглу осъди изявлението му, казвайки, че „няма какво да научим от когото и да е за нашето минало”. „Политическият опортюнизъм е най-голямото предателство към мира и справедливостта. Изцяло отхвърляме това изявление, основано единствено на популизма”, каза турският външен министър. Думите на Байдън бяха изречени в момент, в който Анкара и Вашингтон имат редица разногласия, включително по отношение на Фетхуллах Гюлен, кюрдските милиции в Сирия и покупката на руски ракети С-400 от страна на Турция. По-рано днес хиляди арменци излязоха по улиците на Ереван със свещи и цветя в ръце, за да отбележат 106-ата годишнина от кланетата на арменци, извършени от Османската империя по време на Първата световна война.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.

Свързани новини