Last news in Fakti

27 Април, 2021 09:41 7 302 164

Ердоган попита Байдън какво знаят американците за арменския геноцид

  • арменски геноцид-
  • геноцид-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • джо байдън-
  • сащ-
  • арменци-
  • първа световна война-
  • османска империя-
  • история

Ердоган призова Вашингтон да не дава уроци на Турция за собствената ѝ история

Ердоган попита Байдън какво знаят американците за арменския геноцид - 1
Снимка: Shutterstock

В архивите ни има над 1 милион документа, свързани със събитията от 1915 г. Чудя се колко документа имат Съединените щати. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган на фона на словесната война, разразила се между Анкара и Вашингтон.

В събота Джо Байдън направи историческо изявление, признавайки арменския геноцид в Османската империя през Първата световна война. До момента нито един американски президент не го беше правил. Това вбеси Турция, която отрича срещу арменското население да е бил извършван „геноцид” през 1915 г.

„Призовавам настоятелно американските власти да дойдат в Турция и да проверят нашите доказателства по отношение на 1915 г.”, каза Ердоган на пресконференция, предаде „Дейли Сабах”. „Говоря въз основа на доказателства, за разлика от Байдън. В архивите ни има над 1 милион документа, свързани със събитията от 1915 г. Чудя се колко документа имат Съединените щати", попита Ердоган. „Арменските банди, които са били между 150 000 и 300 000, извършваха кланета на турска земя. Освен това те си партнираха с руските сили. Османските власти взеха предпазни мерки”, заяви Реджеп Ердоган.

По думите му трябва да бъде създадена историческа комисия, която да изчисти този въпрос, защото „събитията от 1915 могат да бъдат осветени само от историци, а не от политици”. Ердоган добави, че изявлението на Байдън е деструктивно за двустранните отношения между Анкара и Вашингтон. Турският президент Реджеп Ердоган припомни миналите престъпления на САЩ, включително войната във Виетнам, ядрените бомби в Япония и други моменти, които могат да бъдат обозначени като „геноцид”, пише турското издание. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че Турция няма какво да научи за собствената си история от външни лица. Турция яростно възразява срещу представянето на събитията през Първата световна война като „геноцид", но ги описва като трагедия, при която и двете страни са претърпели големи жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хахаха..

    68 20 Отговор
    Той Джоузеф не знае кой от двамата с Камалата е президентът на USA,Ердо тръгнал да го пита за кланета от 1915 година..
  • 4 !!!?

    86 60 Отговор
    Ердоган да си трае, че Байдън може да го обвини с пълно основание за геноцид и над кюрдския народ !!!?

    Коментиран от #9, #77

  • 5 Чоле

    39 6 Отговор
    Каза вълчо за агнетата!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ердо

    63 14 Отговор
    Ами вий, що си бийте негрите?

    Коментиран от #43

  • 9 Бай ганю

    52 6 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Не думай, а ганьо няма ли и него да обвинят за геноцид над собствения си народ

    Коментиран от #133, #148

  • 10 анонимен

    66 59 Отговор
    А кога Света ще признае, 500 годишния геноцид над българите?!

    Коментиран от #34, #79, #164

  • 11 Шест кокошки съм заклала

    26 9 Отговор
    Пишете ме и мен при геноцидите
  • 12 Ахмат Сила

    72 34 Отговор
    До вниманието на всички драскачи и международни специалисти. Анкара е СИЛА, а Вашингтон Могила. И не се радвайте на съседските неволи,утре ще имаме нужда и те ще се отзоват.Съседа ти е като роднина,казват старите хора.

    Коментиран от #18

  • 13 Петканоглу

    54 41 Отговор
    Чалмата да каже нещо за гиноцида упражнен върху българите за периода 1396 - 1878 година. Кога?

    Коментиран от #31

  • 14 анонимен

    54 37 Отговор
    Ердоган, а БАТАШКОТО КЛАНЕ какво е?

    Коментиран от #63, #149

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Това е интересен въпрос?

    33 31 Отговор
    Но и аз да попитам какво знаят турците за арменският геноцид,или за многобройните кланета извършвани в границите на империята.Историците и професионалистите със сигурност знаят. Днешните хора не са виновни за миналото но носят историческата вина .Нужна е прошка.Да поискаш прошка.Трудно е да кажеш "Извинявай, прости" но все някога държавата трябва да го каже.

    Коментиран от #71, #150

  • 17 123

    31 22 Отговор
    Хенри Моргентау американски посланик в Османската империя по време на Първата световна война. Моргентау e един от най-видните американци, който говори за арменския геноцид, за който заяви: „Твърдо съм убеден, че това е най-голямото престъпление на вековете“
  • 18 Вярно е за съседа.

    34 12 Отговор

    До коментар #12 от "Ахмат Сила":

    Но съседа трябва да си признае грешката. Те за нас,ние за тях и да вървим напред.
  • 19 123

    22 14 Отговор
    Моргентау казва, че е най-зает от арменския въпрос. След избухването на войната през 1914 г. САЩ остават неутрални, така че американското посолство - и Моргентау - допълнително представлява много от интересите на съюзниците в Константинопол (Истанбул), тъй като те са оттеглили дипломатическите си мисии поради военните действия. Когато османските власти започват геноцида над арменците през 1914–1915 г., американските консули, пребиваващи в различни части на Империята, наводняват бюрото на Посланник Моргентау с доклади почти всеки час документирайки извършените кланета и депортационни маршове. Изправен пред натрупващите се доказателства, той официално информира правителството на САЩ за дейността на османското правителство и моли Вашингтон да се намеси.Американското правителство обаче, не желаейки да бъде въвлечено в спорове, остава неутрална сила по време на конфликта и изрази малко официални протести..

    Коментиран от #151

  • 20 Кемалист

    30 19 Отговор
    На тоя още малко му остава през 2023г. е пътник. Жалко че ще избяга с цялатя си рода в САЩ защото Кемалистите ще го съдят по бързата процедура и ще му лепнат доживотна присъда или смъртна присъда ако прекарат закона. Този човек доведе страната си в криза както и разруши и продаде всичко което беше създадено през 1930 до 1950г.
  • 21 дрт прч

    32 25 Отговор
    всяка история е различна идеология. Няма как една млада макар и голяма държава, да коментира хилядолетна империя. От статията става ясно че Ердоган добре се мотивира с доста поучителен тон.

    Коментиран от #32

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    39 29 Отговор
    Този п.дал Ердоган, първо да научи историята, защото кланетата на арменци започват през 1896г. Тогава са избити около 300000 арменци, за 1915г. има сведетели за геноцита., който са разправяли за събитията. Всички имами в джамиите по това време са обвинявали християните за несгодите си. В Цариград е било пълно с турци прогонени от България, Румъния, Сърбия, Гърция и турците си го изкарали най-вече на арменците, защото нямали държава и кой да ги защити.

    Коментиран от #152

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Кемалист

    27 12 Отговор
    В Турция през последните 20 години откакто Ердоган е на власт има повече джамии от арабския свят. На всеки 1км. е построил по 1 джамия. В тези джамии няла никой освен в Петъчната молитвя и на байряма.

    Коментиран от #38, #153

  • 26 123

    18 13 Отговор
    Посланник Моргентау провежда срещи на високо ниво с лидерите на Османската империя, за да помогне за облекчаване на положението на арменците, но турците отказат и пренебрегват протестите му. Известно е неговото предупреждение към османския министър на вътрешните работи Талаат паша, заявявайки му: „Нашият Народът никога няма да забрави тези кланета.“ Тъй като кланетата продължават и се увеличават, Моргентау и няколко други американци решават да сформират обществен комитет за набиране на средства, който да помогне на арменците - Комитетът за арменските жестокости (по-късно преименуван на Близкия изток) - събира над 100 милиона долара помощ, еквивалент на 1 милиард долара днес. Чрез приятелството си с Адолф Окс, издател на Ню Йорк Таймс, Моргентау също така гарантира, че кланетата на арменците продължават да получават видно отразяване. Ню Йорк Таймс публикува 145 статии за кланетата на арменците само през 1915 г.

    Коментиран от #72

  • 27 Гено от 7 блок

    5 7 Отговор
    Абе геноцид,генофонд,ГМО - все от мен тръгват големите работи
  • 28 лорд Минчев

    19 11 Отговор
    Тайпи,Тайпи,разбирасе,че историците трябва да оповестят истината!Добре!Качете всички архиви в интернет!Въпроса е защо до сега вашите историци не раскриха пред света тяхната трактовка?От страх да заявят,че вдъхновители,организатори и изпълнители са дьонметата в империята!

    Коментиран от #154

  • 29 Землянин

    29 13 Отговор
    Какъв геноцид, какви 5 лв, хората за съжаление хиляди години само са се клали вместо да се развиват. Ако си различен от мнозинството, под ножа. Просто почти никой в днешно време не иска да разбере, че такива са били времената. А специално щатите май са нацията с най-многобройните геноциди, които още продължават. Но забравят или просто не вярват, вселенската енергия има чувство за хумор...
  • 30 123

    22 14 Отговор
    Раздразнен от отношенията си с османското правителство, той се оттегля от посланичеството през 1916 г.Глеждайки назад към това решение в своята книга „Убийството на нация“, той пише, че възприема Турция като „място на ужасите. Бях стигнал до края от моите ресурси.Намерих за нетърпимо по-нататъшното ми ежедневно общуване с хора представящи се за милостиви и сговорчиви ... и които все още смърдяха на кръвта на близо милион човешки същества. "През юни 1917 г. Феликс Франкфуртер придружава Моргентау, като представител на военното министерство, на тайна мисия да убеди Турция да изостави централните сили. Целта на мисията е да „подобри състоянието на еврейските общности в Палестина“. През 1918 г. Моргентау изнася публични речи в Съединените щати, предупреждавайки, че гърците и асирийците са подложени на „същите методи“ за депортиране и „огромно клане“ като арменците и че два милиона арменци, гърци и асирийци вече са загинали.

    Коментиран от #53

  • 31 КОНТЕ

    14 13 Отговор

    До коментар #13 от "Петканоглу":

    Помага като праща армия и се бърка във вътрешните работи на съседите.Така помага турция
  • 32 123

    29 19 Отговор

    До коментар #21 от "дрт прч":

    Турция е страна на 600 години, никаква хилядолетна страна не е.Ако не е имало чума и населението на Константинопол умирало средно с 10 000 на ден, когато турците превземат града от 600 000 човека има останли само 37 000 в града, от които 7000 са защитавали града срещу 100 000 турска армия.

    Коментиран от #33

  • 33 Дддддд

    28 8 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Създателят на Османската империя Осман е внук на император от Селджуците. Не можеш да отричаш историческите факти. Турците са започнали да пренаселвят анадола още првз 900 те години но до преди това са се пренаселили в Персия заради Монголските нашествия в Азия

    Коментиран от #35, #84

  • 34 Димов

    32 28 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    Отстрелваш индианци и заграбваш цял континент - това си е демокрация и опазване на световния мир.

    500 години колиш българи, крадеш деца и насилваш моми - това си е присъствие.

    Коментиран от #49, #54

  • 35 Димов

    11 22 Отговор

    До коментар #33 от "Дддддд":

    То така и прабългарите са се местили и са били много преди 681 г, докато най-сетне са се настанили тук, да съжителстват със славяните. Въпреки, че за мен днешните българи сме повече славяни, отколкото прабългари.
  • 36 Българина

    21 17 Отговор
    Дпс и Хери да питат арменците в България те какво знаят и каккво правят тук. А мен ме интересува какво знаят за българския геноцид а той е два пъти по жесток от арменския. Говорим за 2.5 млн души 1444 и 1560 вече под 300 хил.... Както искате така го смятайте

    Коментиран от #155

  • 37 123

    15 9 Отговор
    Каква Турска Империя бълнуваш-Основането и възходът на Османската империя е период от историята, който започва с появата на Османското княжество (Османли Бейли) през 1299 и завършва около 1453. Османците започват да записват собствената си история едва през петнадесети век, повече от сто години след много от събитията, които описват.
  • 38 оня

    18 7 Отговор

    До коментар #25 от "Кемалист":

    Чрез религията им опъва юздите. За това е на власт толкова много години:))
  • 39 pepy

    24 17 Отговор
    Кремълофилските тролчета веднага са скочили да защитават добрите диктатори, а САЩ са лошите и виновници за зверствата в Османската империя. Това, че арменците са християни пък въобще не ги интересува...


    P.S. Кремъл се уреди с пожизнен президент /диктатор/, а недоразумението свързано с "Червената армия" трябва да се махне от Княжеската градина - ТРЯБВА да се изпълни решение № 19/25.02.1992 на СОС.
  • 40 123

    12 4 Отговор
    Повторното завладяване на Константинопол от византийската династия Палеолог през 1261 г., измества вниманието на Византия от анадолската граница. Монголският натиск тласка номадските турски племена да мигрират на запад към слабо защитената византийска територия. През следващите два века анадолските турски бейлици са подчинени на монголите.
  • 41 Политолог

    19 14 Отговор
    ДПС, слуги на Турция, изпълняват политически поръчки на Ердоган от години пречат на Българския парламент да приеме декларация осъждаща геноцида над арменците. Било... минало. А Възродителният процес, също е минало .Геноцидът над арменците в Турция е признат от 69 държави. Идете в Турция и ми кажете, ще видите ли едно арменско, българско, гръцко име на табелите на магазините ? НЯМА, защото ще им бъде затворен магазина

    Коментиран от #57, #156

  • 42 123

    6 5 Отговор
    Произходът на османската династия не е известен със сигурност, но е известно, че тя е била установена от турци от Централна Азия, които са мигрирали в Анадола и са били под монголския власт.
  • 43 Бай ганю

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "Ердо":

    И колко индианци са избили?
  • 44 123

    10 7 Отговор
    Сигурно е, че в един момент в края на тринадесети век Осман се очертава като водач на малко княжество, съсредоточено в град Согют в северозападната анадолска област Витиния. групите които той ръководи са за набези и грабежи на византийските територии на региона. Това османско племе се основава не на кръвни връзки, а на политическа целесъобразност. По този начин османското племе включва всички желаещи да се присъединят към него, включително хората от византийски произход.Османското племе се ръководи от няколко големи семействана воини, включително семейството на Кьосе Михал, което е от гръцки християнски произход и семейството на Хранислав, което е българско.Ранните османци не са строго ортодоксални мюсюлмани, и са си сътрудничали с немюсюлмани, няколко от приближените на първите османски владетели са били или немюсюлмани, или наскоро станали мюсулмани.

    Коментиран от #103

  • 45 Човека Коза

    16 6 Отговор
    Не съм фен на кръвожадните американци, и е вярно че точно те нямат правото да се обаждат, защото са най-големите убийци. Но не бих категоризирал убийството на деца като "предпазни мерки"... 😕
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ЙЕБАХТИ ИЙБАХТЬИ ЛЪЖАТА

    5 6 Отговор
    е това с бандите
  • 48 123

    12 8 Отговор
    Анатолия и Балканите са силно засегнати от пристигането на Черната смърт след 1347 г. Градските центрове и заселените райони са опустошени от чумата, докато номадските групи пострадават много по-малко. Първите набези на Османските турци на Балканите започват малко след това. Следователно обезлюдяването в резултат на чумата е сигурен основен фактор за успеха на ранната османска експанзия на Балканите.Чумата допринася за отслабването на Византийската империя,обезлюдяването на Константинопол и България.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Кажете и това

    23 3 Отговор
    А кога на този свят някой,който и да е,официално ,представител на чужда държава депутат ще се и справи в ООН или ЕС или поне в белгийски публичен дом за пидираси и ще каже за геноцида на сащ извършен спрямо коренното им население на сащ - индианците.Нека да кажат колко милиона индианци са избили без причина ,избили са повече индианци отколкото бизони ! И да кажат по колко долара американското правителство е плащало за скалпиран индианец! Защо всички мълчат за това?
  • 51 Павел Пенев

    34 18 Отговор
    Турската държава има стара история и солидни архивни документи. Байдън не е направил никакво историческо изявление а историческа тъпотия. Американците не знаят нищо за арменците,те са простаци по природа.САЩ са държавата която провежда геноцид в световен мащаб. Ердоган е прав в случая.
  • 52 Подолюбец

    17 22 Отговор
    А Българския геноцид?!!!!!!!!!!!!!
    Когато Турците нападат България сме към 2,5 милиона, по същото време толкова са като население Германците за сравнение... в резултат на ГЕНОЦИДА, масовото избиване в Българските земи след завземането им остават малко под половин милион българи, всичко друго е ЗВЕРСКО ИЗКЛАНО!!!!!!!!!
    Турция трябва да плати репарации на България от порядъка на 100-тици милиарди, и пак няма да е достатъчно!!!!!!

    Коментиран от #55, #66, #70, #73, #74, #91, #123

  • 53 Хасан

    15 17 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Ами протестански мисионери са писали доклад за мюсюлманска страна ..Ти какво очакваш да пищат!?..евтина пропаганда
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Хасан

    17 13 Отговор

    До коментар #52 от "Подолюбец":

    Ама ти си безсмъртния шотландски боец и си пряк свидетел нали ???защо му е на робовладелеца да си убива робите ???
  • 56 Кои оставиха отворена врата през ноща

    14 8 Отговор
    На крепостта на Констатинопол??? Всички Християнски храмове без един бяха разрушени??? И нито един един Еврейски храм не беше разрушен???? Кой остави портата Отворена и влезаха през нея Османците!!!??? Отговорете си сами!!!

    Коментиран от #60, #61, #67

  • 57 Хасан

    24 17 Отговор

    До коментар #41 от "Политолог":

    Не е същото ..Геноцид като правен термин е въведен през 1948 г и обхваща събития след тази дата ...Възродителния процес и Голямата екскурзия бяха срещу заличаването на един етнос физически и юридически и това си е геноцид
  • 58 😁😁😁😁

    12 9 Отговор
    ...мда...😁...300 000 банда...арменска...😁...в Турция...😁...Реджеп,дай по-сериозно...
  • 59 Алоо

    23 19 Отговор
    Ердоганчо, те дедити може да са клали и без документи. За Батак и Стара Загора имаш ли документи? За 500 години безчинства имаш ли докуменрти? За кръвния данък имаш ли документи? И ние си знаем историята. Време е да разбепеш, че Османската империя е минало!

    Коментиран от #62

  • 60 Хасан

    18 17 Отговор

    До коментар #56 от "Кои оставиха отворена врата през ноща":

    Защо лъжеш ..много църкви от Византийско време са запазени

    Коментиран от #92

  • 61 😁😁😁😁

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "Кои оставиха отворена врата през ноща":

    ...😁...било е някое наше момче...😁...от герб...
  • 62 😁😁😁😁

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Алоо":

    ...😁...архива на османската империя е в... България...😁...всичко е при нас...
  • 63 KARDJALISTAN

    14 13 Отговор

    До коментар #14 от "анонимен":

    ТЕ ТАМ ПОМАЦИТЕ СА ВИ КЛАЛИ НЕ ТУРЦИТЕ .ЧЕТИ МАЛКО ИСТОРИЯ

    Коментиран от #80

  • 64 ПенаОтНощнатаСм

    11 9 Отговор
    еми редно е ся чалметата да си плащат както германците продължават да си плащат на Израел .. ако не санкции до дупка и кюрдите да си вземат колкото искат територия за държава ;)
  • 65 Аз и пак Аз

    3 6 Отговор
    Ашколсун Таип!
    Ха сега, познай, кога Джо ще прочете тези документи?
    (Ако си ги превел на американски, яко си прецакал бюджета)
    Какво ще ти отговори, знам!
    Евалла пич!

    Коментиран от #68

  • 66 Не е истина

    12 8 Отговор

    До коментар #52 от "Подолюбец":

    За какво са ги изклали гьотверен?Нали все някой трябва да работи добитъка!Да сее земята да събира реколта! Глупак си ти!
  • 67 123

    7 9 Отговор

    До коментар #56 от "Кои оставиха отворена врата през ноща":

    Крепостната стена на Константинопол е разрушена с Оръдия и българите и сърбите които се бият за турците навлизат последвани от еничрите в Константинопол. 7000 са бранителите на Константинопол,Последния римски имератор захвърля виолетовия си плащ и с меч в Ръка повежда последните защитници срещу навлизащите османски войници и там загива.Османската армия влязла в Константинопол се състои от 50 000 балкански християнски войници, 30 000 еничари, и 20 000 османски турци.
  • 68 Лъчо

    4 4 Отговор

    До коментар #65 от "Аз и пак Аз":

    Тези документи ако се омачкат хубаво стават за бърсане на дуп_то .
  • 69 ОМРАЗА

    19 19 Отговор
    Да отиде в Армения да му докажат с два милиона документа и с три милиона човешки съдби колко кръвожадни са турската държава и народ ! ! ! ! Ердогане турчине ! Не пренаписвай историята , не я изопачавай за да прикриеш нечовешката си омраза !

    Коментиран от #95

  • 70 Весо

    8 1 Отговор

    До коментар #52 от "Подолюбец":

    Германците 2,5 милиона? ХО-ХО-ХО-ХО-ХО
  • 71 Да искаш прошка за нещо

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Това е интересен въпрос?":

    Което не се в случило....къде ви копат такива
  • 72 Хасан

    17 9 Отговор

    До коментар #26 от "123":

    А чувал ли си за лагерите в Сащ където са събрани всички японци живеещи в Сащ след нападението над Пърл Харбър ???..убитите , за умрелите от преумора цивилни японци в тръстиковите поля и кариери ??

    Коментиран от #76

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Идват компенсации

    12 3 Отговор
    Казват, че историята се пише от победителите. те също казват, че изключенията потвърждават правилото. Турция спечели и не успя да напише историята. Импотентност, която струва скъпо.
  • 76 123

    6 2 Отговор

    До коментар #72 от "Хасан":

    След като бяха насилствено изведени от домовете си, японските американци първо бяха отведени във временни събирателни центрове. Оттам са транспортирани във вътрешността в лагерите за интерниране.Между 1942 и 1945 г. са отворени общо 10 лагера, в които са задържани приблизително 120 000 американци от Япония за различни периоди от време в Калифорния, Аризона, Уайоминг, Колорадо, Юта и Арканзас.Условията в лагерите бяха свободни. Интернираните живееха в неизолирани бараки, обзаведени само с легла и печки на въглища. Жителите използваха общи бани и перални, топлата вода беше ограничена. Лагерите бяха заобиколени от огради с бодлива тел, патрулирани от въоръжени пазачи, които имаха инструкции да стрелят по всеки, който се опита да напусне. Въпреки че имаше няколко единични случая на застреляни и убити интернирани, както лагерите обикновено се управляваха хуманно.На жителите на лагерите е разрешено да живеят в семейни групи, а интернираните са създавали училища, църкви, ферми и вестници. Децата спортуват и се занимаваха с различни дейности.Лицата, сертифицирани като лоялни, са имат право да напускат лагерите, обикновено за работа в Средния Запад или Изтока. На други им е позволено да работят като временни работници мигранти на Запад, а на трети са назначени в армията на САЩ. В същия ден като решението на Коремацу, в решението си по Ex parte Endo, Върховният съд заобикаля конституционността на интернирането като политика, и решава, че правителството не може д

    Коментиран от #78

  • 77 Брс

    10 13 Отговор

    До коментар #4 от "!!!?":

    Щом толкова си заинтересован, препоръчвам ти първо да идеш в Турция и да питаш кюрдите, които живеят там какво мислят за Турската държава или по точно за Ердоган. Извинете ама не познавам друг народ, който е толкоз в батака и мизерства, но и в същото време си мисли, че е европеец и се "ОПИТВА" да се държи като европеец. Много сте смешни... Наистина...

    Коментиран от #105

  • 78 Хасан

    8 8 Отговор

    До коментар #76 от "123":

    А вярно ли е че са питали дали са лоялни към Японския император или не ,дали са будисти или не , забранявали будистки храмове и насилвали да ходят в протестантски църкви , карали децата да учат само английски и забранявали да помежду си да говорят на японски ???

    Коментиран от #82

  • 79 Брс

    15 9 Отговор

    До коментар #10 от "анонимен":

    Приятелю мислиш ли, че бгския народ щеше да съществува все още, ако наистина имаше 500 години геноци? На много от нас е ясно, че не е способен на това:(. Моля, да не говорим празни приказки!
  • 80 Само че

    9 2 Отговор

    До коментар #63 от "KARDJALISTAN":

    Ердоган казва, че помаците и сиганите, живеещи в Беломорска Тракия, са турци и Гърция трябва да ги признае за турско малцинство

    Коментиран от #104

  • 81 геноцид

    14 13 Отговор
    Всеки нормален и образован човек знае как са процедирали турците през османското робство и след това по време на Първата световна война - в България, Гърция, Сърбия, Армения и на още много други места. Събирали са цялото население край селото. Отделяли са мъжете, строявали са ги в редица и са ги заколвали пред погледа на жените и децата. После са изнасилвали и избивали и жените. Останалите живи жени и деца са прогонвани или поробвани и помюсюлманчвани. Къщите са подпалвани или в тях се е заселвало турско население. Това се е правело стотици години наред и представлява най-варварски и зверски геноцид. Има го документирано на хиляди места. Само българският парламент спи и не желае да обяви турският геноцид над българите, защото още чрез ДПС продължават да ни управляват от Босфора. Каква ти Европа, какъв ти ЕС.

    Коментиран от #85

  • 82 123

    5 1 Отговор

    До коментар #78 от "Хасан":

    В същия ден като решението на Коремацу, в решението си по Ex parte Endo, Върховният съд заобикаля конституционността на интернирането като политика, но решава, че правителството не може да задържа гражданин на САЩ, чиято лоялност е призната от правителството на САЩ.Ходили са в собственни Будстки църкви във лагера, това са лагери за интерниране (а не концентрационни лагери или трудови лагери),какъв език говорят помежду си си е тяхна работа, но английски е офицален език и това се говори навсякъде в САЩ,като във всеки държавен офис имат копия на документи които са на различни езици,и преводачи за тези хора които не говорат английски.

    Коментиран от #88, #142

  • 83 Info

    12 6 Отговор
    Украинският вътрешен министър Арсен Аваков заяви, че страната му трябва да признае арменския геноцид. Светът помни един и половина милиона души, които бяха убити, измъчвани и умъртвени от глад, чиято единствена вина пред убийците беше „грешната“ националност и „грешната“ религия. Това беше умишлено убийство, продължило две десетилетия, каза Аваков. За да подкрепи становището си, Аваков каза, че признаването ще помогне за предотвратяване на подобни престъпления в бъдеще.

    Коментиран от #93

  • 84 Мнение

    10 5 Отговор

    До коментар #33 от "Дддддд":

    Никакъв император не са имали селджуците. Били са номади и са живеели на племена. От где ги измисляте тези глупости, да се чуди човек?!
  • 85 Хасан

    11 4 Отговор

    До коментар #81 от "геноцид":

    Ама защо да го правят ? Защо да си убиват робовете като могат да печелят от тях ??
  • 86 30 г стигат

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Стига с глупостите":

    Напиши това "България получава независимостта си срещу заем от Русия, който не погасява" и виб какво ще излезне в интернет . Вие целувайте краката на Англия и знаете защо !!!
  • 87 лорд Минчев

    4 7 Отговор
    Началото се полага с младотурският преврат!Близката цел е прогонването на християните от остатъка от империята в анадола!Първи жерви на ентическото прочистване са арменците и гърците!Познаите кой наследява голяма част от бизнеса им...Забавяте избиването и прогонването на тракийските българи!Тайпи,прочети архивите-гл.вдъхновители,организатори,ръководители са ДЬОНМЕТА!

    Коментиран от #90

  • 88 Хасан

    9 4 Отговор

    До коментар #82 от "123":

    Интересно защо това японско поколение в лагерите стават протестанти и не знаят японски ???...и не е ли това заличаване на етническа и културна идентичност ??..докато османците по време на войната с Русия са преместили цивилното население от зона на военни действия в по мирна зона в днешна Сирия ....както в наши дни милиони сирийски бежанци се преместиха от Сирия в Турция и Европа ...нямаше ли удавени в морето !? Или пък убити по гръцките острови ? Няма ли безследно изчезнали сирийски дечица в Европа ? Няма ли мюсюлманчета в протестантски приюти в Германия които ги правят християни и не ги учат на своя език ??
  • 89 лорд Минчев

    6 5 Отговор
    Началото се полага с младотурският преврат!Близката цел е прогонването на християните от остатъка от империята!Първи жерви на етническото прочистване са арменците и гърците!Познаите кой наследява голяма част от бизнеса им...Забравяте избиването и прогонването на тракийските българи!Тайпи,прочети архивите-гл.вдъхновители,организатори,ръководители са ДЬОНМЕТА!
  • 90 Хасан

    6 4 Отговор

    До коментар #87 от "лорд Минчев":

    Не си прав ..началото се полага още през 1820-30 г от американски мисионери по Анадола ..те почват да сменят православието на арменците с протестантсво ..отварят протестантски училища ,учреждения ,фирми
  • 91 орт

    19 5 Отговор

    До коментар #52 от "Подолюбец":

    1912 г Населението на България е около 4.5 мил. ,А населението на Османска империе е окло 12 мл. Та въпросът ми е как те са станали 85мл. А населението на България е 6,5 мл заедно с турците,циганите ,арменци и др.Трябваше да стенай малкото над 30мл и за това ли са виновни турците? Че сте скопени.
  • 92 Мнение

    9 9 Отговор

    До коментар #60 от "Хасан":

    Кои църкви са били запазени , бе джанъм? Изброй няколко поне, да знаем. Но всички стари джамии са построени върху християнски храмове, ако не ги разрушат.

    Коментиран от #94

  • 93 Хасан

    10 8 Отговор

    До коментар #83 от "Info":

    А той що не каже нещо за Кримските татари които бяха депортирани от руснаците в Сибир ,джамиите и културните паметници им бяха разрушени

    Коментиран от #102

  • 94 Хасан

    10 6 Отговор

    До коментар #92 от "Мнение":

    Иди в Истанбул да ги видиш ..арменски ,гръцки,католически,български ,протестантски ..има даже много синаноги ..я ми кажи една синанога в България ??

    Коментиран от #99

  • 95 Мнение

    7 9 Отговор

    До коментар #69 от "ОМРАЗА":

    Ердо не е турчин. Той е грузински помак - лаз им казват. Дьонметата са винаги по - усърдни и фанатични, за да заглушат срама и болката от предателството и да се изкарат по - католици от папата.
  • 96 Ама

    9 12 Отговор
    Османската империя е съсипала множество държави, включително и България, така че Ердю да мълчи.

    Коментиран от #97, #110

  • 97 Хасан

    15 6 Отговор

    До коментар #96 от "Ама":

    Османците като идват на Балканите ,България я няма бе човек ..има Търновско царство ,Видинско деспотство ,Добричко .. разпокъсани феодални образования

    Коментиран от #98

  • 98 Така е

    9 4 Отговор

    До коментар #97 от "Хасан":

    За българският народ говоря. Знам, че тогава България е била разцепена, но културата и развитието ни са унищожени.

    Коментиран от #106

  • 99 Мнение

    8 2 Отговор

    До коментар #94 от "Хасан":

    Само синагогите не са рушени и се е разрешавало да се строят нови. Евреите са имали привилигирован статут в империята. Те не забравят кръвната си връзка с ешкеназите (хазарите) и как генуезките и венециянски търговци (също хазари) прекарват с корабите си войските им при битката при Варна. През вековете много евреи са оправдавали защитавали кланетата на турците над поробените християнски народи. Такъв е дизраели, преподавателя в сорбоната соломон, известен като Сюлейман паша и тн

    Коментиран от #107, #146

  • 100 Голям смях

    12 8 Отговор
    "С мечове и традиционни костюми турците протестират пред консулството на САЩ в Анкара. Те държат знамена на Османската империя и крещят лозунги, придружени от ориенталски звуци." Няма такива клоуни като простите турци.
  • 101 гуньо

    2 2 Отговор
    Бреи големи банди бе.
  • 102 Силна Пуйка

    5 8 Отговор

    До коментар #93 от "Хасан":

    Въпросът е защо Ердоган не казва нищо срещу него? Ще ти кажа защо. Защото сте толкова слаби и безсилни, че имате нужда дори от незначителните украинци и навеждате глава дори пред тях.
  • 103 Човека Коза

    3 2 Отговор

    До коментар #44 от "123":

    Адмирации за добре аргументирани те в съответствие с историята коментари! От мен получаваш само + ! Дано да не те изтрият пак, както в неделя когато пак писа по същата тема, неясно защо...
  • 104 Мда

    5 4 Отговор

    До коментар #80 от "Само че":

    [Публикувано във факти.бг: Ердоган казва, че помаците и сиганите ... са турци] Ердоган може да е най-големият лъжец в света, но има моменти, когато той е обзет от кризи на честността.
  • 105 За българите ли

    1 1 Отговор

    До коментар #77 от "Брс":

    Говориш?

    Коментиран от #160

  • 106 Хасан

    10 5 Отговор

    До коментар #98 от "Така е":

    Абе човек ...националните държави се появяват с Френската революция ...дотогава няма национална култура или идентичност ...имаш царство на Иван Шишман , бейлик на Осман , империя на Константин

    Коментиран от #114

  • 107 Хасан

    9 4 Отговор

    До коментар #99 от "Мнение":

    Евреите са приютени от Османската империя ..те бягат от кланетата в Европа ..и разбира се имат признателност
  • 108 Наблюдател

    8 12 Отговор
    Освен в геноцид Турция спокойно може да бъде обявена за държава агресор! Няма съседна на нея държава от която да не са окупирали територии! Например 1974 год Кипър! Да не споменаваме геноцида над кюрдите които са около 15 милиона само там, като освен това нападат постоянно заради тях Ирак и Сирия... Не трябва да се забравя че нейни политици непропускат да покажат карти на Турция с територия покриваща половин България! Такава дори бе демонстрирана публично миналата година! Разбирасе остана незабелязана от управляващата ни върхушка! Специално от мизерника Министър председател и от Външното ни Министерство !!

    Коментиран от #109, #111

  • 109 Хасан

    9 8 Отговор

    До коментар #108 от "Наблюдател":

    Не си прав ..значи страна членка на НАТО не може да бъде агресор ..Русия е агресор като незаконно си анексира Крим , окупира Донбас ,Южна Осетия и Азербайджански Карабах
  • 110 Всъщност е точно обратното

    17 6 Отговор

    До коментар #96 от "Ама":

    Османската империя е приютила и съхранила всичките народи влезли в състава и.

    Коментиран от #161

  • 111 Така и не разбра, че Кипър не е окупиран

    13 4 Отговор

    До коментар #108 от "Наблюдател":

    Северен Кипър беше освободен.

    Коментиран от #131

  • 112 Кълъч Арслан I

    6 3 Отговор
    До #84
    Айде пиши в гугъл Списък на селджукските ханове. Живеем във век на технологията не е трудно да се боравиш като в библиотеката.
  • 113 Кълъч Арслан I

    13 7 Отговор
    Викаш на империя която се е простирала от Средна Азия, БЛизкия изток чак до Анадола и Истанбул че не е империя ли? ХАХАХА. А помниш ли битката кръстоносния поход 150 хиляди кръстоносци срещу 30 хиляди Турци и как тези хора които ги наричаш Номади са разбили 150 хилядна армия а? Значи тези номади са били по добре дисиплинирани от кръстоносците момче мое.
  • 114 Не баш

    9 8 Отговор

    До коментар #106 от "Хасан":

    Народната култура е съществувала преди националната държава, а нашият език и култура са пропити с турцизми и има турски имена на обекти. Освен това заради Османската империя България не е минала през Ренесанса, Просвещението и Индустриализацията, така че са ни прецакали.

    Коментиран от #115, #121

  • 115 Хасан

    11 7 Отговор

    До коментар #114 от "Не баш":

    Значи османската империя съхрани многообразието от етноси и религии на Балканите ...ако византийци ,англосаксонци бяха завладяло то сега нямаше да има българи,македонци,сърби,хървати

    Коментиран от #116

  • 116 Ханку Брат

    9 9 Отговор

    До коментар #115 от "Хасан":

    Специално за тебе и още двама-трима, дето сте се подмокрили от писане: Ако нямате пари за билети до стамбул, пишете да ви пратя и вървете на ... ,знаете къде и там лъжете, лижете, пишете и въобще каквото ви душа сака. Рахат майчинката му. След като толкова ни мразите, махайте се. Там ще сте толкова по-добре

    Коментиран от #117

  • 117 Хасан

    11 7 Отговор

    До коментар #116 от "Ханку Брат":

    Аз не мразя българите и българщината ..само пиша по статии за Турция ..да си виждал някаква статия за българо турски отношения ? Не
  • 118 орт

    6 5 Отговор
    А според Бидето геноцида срещу уйгурите в частност срещу тибетците който се провежда сега в Китай е културна особеност и това ако не е двоен стандарт.
  • 119 Хуманизъм

    14 10 Отговор
    Народите по света са разделени на две категории. На тези, които създават цивилизация. Римляни, китайци, гърци. И на тези, които го унищожават. Хуни, монголи, турци.

    Коментиран от #125

  • 120 От САЩ

    9 9 Отговор
    Има над 300 000 документални снимки във Вашингтон на турските зверства с Арменския геноцид. Така че, няма никакво съмнение за случилото се. Хеле, че думата "холокост" е резеревирана, инак избитата рая напълно се вмества и в това понятие!
  • 121 Мехмед

    7 5 Отговор

    До коментар #114 от "Не баш":

    Момент! Ренесанс на български май е възраждане. Остави предразсъдъците!

    Коментиран от #126

  • 122 А питам

    7 10 Отговор
    Не мога да разбера защо, под такива теми, българските турци винаги изострят ненужно диалога. Нали са учили в български училища (доказва го владеенето на езика), учили са история. Как изведнъж след заминаването им за Турция им се "отварят" очите и истината става друга? Каква е тази промивка на мозъци, как го постига турската пропаганда??

    Коментиран от #129, #141

  • 123 Хъмм..!

    12 3 Отговор

    До коментар #52 от "Подолюбец":

    Преди век и половина ревулционерите пишеха във вестниците си, че 7 милиона българи са тръпнели в очакване да отхвърлят "робския хомот". Та ако бяха останали "Под Игото", сега навярно щяхте да бъдете 100 милионна страна. Спомнете си ,че тогава майката на Вазов е родила и отгледала 9/девет/ деца. Я вижте колко дечурулиги са накачулили софрата на чорбаджи Марко и маат юнашки с лъжицата. Всичкуту борец и хайдутин тогава, са произхождали от многодетни семейства .
  • 124 Катя

    8 10 Отговор
    От Турция не се иска нищо повече от това, да признае жестокостите от миналото и да каже Сори! Няма да правим повече така, няма да ви убиваме повече!
    Както и да плати обезщетения по договорите, които е подписала.

    Коментиран от #127

  • 125 Хайде, ся.....!

    12 1 Отговор

    До коментар #119 от "Хуманизъм":

    А кой унищожи цветущите цивилизации на инките, ацтеките, кой такова майчето на маите ?! Кой обезлюди цели райони в Африка, изрина от там десетки милиони негри, за да ги оковат с робските синджири на американските плантатори.

    Коментиран от #162

  • 126 Не точно

    4 7 Отговор

    До коментар #121 от "Мехмед":

    Под "Възраждане" се разбира българското "възраждане", а под "Ренесанс" - историческия период.
  • 127 Бесен Язовец

    4 4 Отговор

    До коментар #124 от "Катя":

    Да бе да. Чакай някой диктатор да признае някаква вина. Това ще е вица на годината.
  • 128 Истината

    7 9 Отговор
    Истината господине е много тъжна! Убити са 1500000 арменци, другите са прогонени от родните си места! Домовете им, имотите им , добитъка им всичко е секвестирано! Страхът от признаване на геноцида идва от това да не се искат репарации за откраднатото. Там ви стяга чепика ! Но всичко има край! Идва и вашия!

    Коментиран от #157

  • 129 орт

    12 3 Отговор

    До коментар #122 от "А питам":

    Разбира се българската история е най-истинската,всичко описано в българските учебници е най вярното.Нищо не пише за кланета от българскат войска по време на Балканската война нито в Доспат нито Девин, нито в Жижево нито в източните Родопи, пълна тъмнина.

    Коментиран от #134, #135

  • 130 прост народ

    5 6 Отговор
    турците, силно изненадани, откриват какво означава доброволно да се отдалечат от западното прикритие, закрила и грижи. изолация, глад, обвинения в геноцид. по трудния начин те започват да разбират на кого дължат добрия живот, който са имали и защо са го имали, предишните 100 години ..
  • 131 Байдън

    6 8 Отговор

    До коментар #111 от "Така и не разбра, че Кипър не е окупиран":

    Кипърският въпрос е въпрос на нашествие, окупация и престъпления срещу човечеството, като национално прочистване, масови убийства на цивилни, прехвърляне на турски заселници, кражба и забрана за използване на собственост. Турция е обвинена в геноцид през 1974 г. в Кипър.
  • 132 Яворов

    6 9 Отговор
    Изгнаници клети, отломка нищожна
    от винаги храбър народ мъченик,
    дечица на майка робиня тревожна
    и жертви на подвиг чутовно велик -
    далеч от родина, в край чужди събрани,
    изпити и бледни, в порутен бордей,
    те пият, а тънат сърцата им в рани,
    и пеят, тъй както през сълзи се пей.
    Те пият... В пиянство щат лесно забрави
    предишни неволи и днешни беди,
    в кипящото вино щат спомен удави,
    заспа ще дух болен в разбити гърди;
    глава ще натегне, от нея тогава
    изчезна ще майчин страдалчески лик
    и няма да чуват, в пияна забрава,
    за помощ синовна всегдашния клик.
    Кат гонено стадо от някой звяр гладен,
    разпръснати ей ги навсякъде веч -
    тиранин беснеещ, кръвник безпощаден,
    върху им издигна за всякога меч;
    оставили в кърви нещастна родина,
    оставили в пламък и бащин си кът,
    немили-недраги в далека чужбина,
    един - в механата! - открит им е път.
    Те пеят... И дива е тяхната песен,
    че рани разяждат ранени сърца,
    че злоба ги дави в кипежа си бесен
    и сълзи изстисква на бледни лица...
    Че злъчка препълня сърца угнетени,
    че огън в главите разсъдък суши,
    че молния свети в очи накървени,
    че мъст, мъст кръвнишка жадуват души.
    А зимната буря им сякаш приглася,
    бучи и завива страхотно в нощта
    и вихром подема, издига, разнася
    бунтовната песен широко в света.
    И все по-зловещо небето тъмнее,
    и все по се мръщи студената нощ,
    и все по-горещо дружината пее,
    и буря приглася с нечувана мощ...
    Те пият и пеят... Отломка нищожна
    от винаги храбър народ мъченик
  • 133 Херо Мустака

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай ганю":

    Няма страшно ,плащате си за портрети >
    За фърчила (миналата),тая за :лодки !
    Просяк няма право на избор.Квото му
    предложат !!
  • 134 А питам

    2 6 Отговор

    До коментар #129 от "орт":

    Как да пише като в българската история( за разлика от турската) няма на държавно-политическо ниво решение, за етническо прочистване и кланета, възложено на редовната войска.

    И не ми бутай в очите отделни, регионални спречквания и отмъщения.

    Коментиран от #137

  • 135 А питам

    3 7 Отговор

    До коментар #129 от "орт":

    Турчино, българите милеем за арменците, защото в тяхното нещастие разпознаваме страданието на нашите предци, което някои професори по пан-тюркология най-безсрамно отричат или омаловажават.

    Коментиран от #136

  • 136 Орт

    8 3 Отговор

    До коментар #135 от "А питам":

    До вчера бях българин,сега съм турчин,благодаря.
    Та мисълта ми беше,че на българските учебници по история не може да се вярва чак толкова.Някои неща се премълчават все едно не ги е имало.
    Трябваше англичани или руснаци да ви завладеят,прочети историята на Ирландия даже езика им бил изкоренен.

    Коментиран от #139

  • 137 Орт

    8 0 Отговор

    До коментар #134 от "А питам":

    Възродителния процес не беше ли решение на държавно ниво?

    Коментиран от #138

  • 138 А питам

    2 8 Отговор

    До коментар #137 от "Орт":

    Възродителният процес е смяна на имена, не геноцид, каквото го имаше и има днес в Турция-без български фамилии.
  • 139 А питам

    1 2 Отговор

    До коментар #136 от "Орт":

    Дай конкретен случай, не говори общи неща.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #122 от "А питам":

    Ами хора които си защитавали родината си от чуждо нашествие им казват че са вършили геноцид ...
  • 142 Абе

    4 2 Отговор

    До коментар #82 от "123":

    И т.н. и т.н., всичко по учебниците по история, доктувани от руснаците. Продължавай да вярваш на глупости.
  • 143 Абе

    11 4 Отговор
    Правилно е попитал човека, американците не само нищо не знаят, а тука явно на стареца речта му са я писали армянски съветници, големите патриоти, дето ги е страх да се върнат обратно в Армения, ама на топло в САЩ стоят и лаят.
  • 144 ДЯВОЛА

    3 7 Отговор
    Никой необича турските резачи на глави, Ердоган е най големия некадърник в историята на Турция

    Коментиран от #145, #158

  • 145 Хасан

    6 3 Отговор

    До коментар #144 от "ДЯВОЛА":

    Не си прав ..Саш и Запада се готовят за война срещу Русия и искат Ердоган да се хвърли срещу амбразурата
  • 146 123

    1 2 Отговор

    До коментар #99 от "Мнение":

    Хазарите са едно от братските на Пра Българите племена, които постоянно са воювали едно срещу друго, езика е същия обичаите са същите,но по късно са приели юдаизма и то на ниво управляващи само.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 васик атанасова

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бай ганю":

    ЕВАЛА НА МЯСТО КАЗАНО !!!!
    ВСИЧКИ ВИДНИ БЪЛГАРИ СА УБИТИ ОТ ДРУГИ БЪЛГАРИ !!
  • 149 vasik atanasova

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "анонимен":

    ТУКА СИ ПРАВ
    АМА ВИЕ СИ МЪЛЧИТЕ
    А ХОДИЛ СЪМ ТАМ ВИДЯЛ СЪМ С ОЧИТЕ СИ КОСТИТЕ
    И ВЪТРЕ СТЕНИТЕ КАК СА ДРАНИ С НОКТИ
    АМА ГЛЕДАТЕ НОВИНИ НА ТУРСКИ И ТУРСКИ СЕРИАЛИ
    А НЕКА В АРМЕНИЯ ДА ПУСНАТ НОВИНИ НА ТУРСКИ ДА ВИДИТЕ КВО СТАВА
    ИЛИ ПЪК ДА ИМА ПАРТИЯ ДПС
  • 150 васик атанасова

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Това е интересен въпрос?":

    НЯМА ПРОШКА ТУКА ВЪПРЕКИ ЧЕ ТИ ПИСАХ ПЛЮС
    ПРАДЯДО МИ Е ЗАКЛАН КАТО ПИЕ ВОДА ОТ ТРИМА ТУРЦИ ПРЕД БАБА МИ И ЖЕНА СИ
    ЗМИЯТА НЕ ЗАКАЧА ЧОВЕК КАТО ПИЕ ВОДА
  • 151 vasik atanasova

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    ДА АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ СЕ НАМЕСВАТ КАКТО ВИНАГИ
    ОБАЧЕ ФРАНЦУЗИТЕ СЕ НАМЕСВАТ ИЗПРАЩАТ КОРАБИ И СПАСЯВАТ
    АРМЕНЦЕТЕ
  • 152 васик атанасова

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    ТОЧНО ТАКА Е ПРАВ СИ
    ОЩЕ ПЪРВИТЕ КЛАНЕТА ЗАПОЧВАТ ПРЕЗ 1896 Г
    ТОВА Е ОПИСАНО ОТ ГОЛЕМИЯ ХУДОЖНИК МАРИНИСТ АЙВАЗОВСКИ
    НА ТУРЦИТЕ ИМ Е ТРЯБВАЛО ТЕРИТОРИЯ СЛЕД КАТО СА ИЗБЛЪСКАНИ
    ОТ БЪЛГАРИЯ ГЪРЦИЯ СЪРБИЯ И ДРУГИТЕ ПОРОБЕНИ ДЪРЖАВИ
    И СА СЕ ЗАХВАНАЛИ С АРМЕНИЦИТЕ КОИТО СА ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ В СВЕТА ОЩЕ ПРЕЗ 301 ГОДИНА АРМЕНИЯ Е ПЪРВАТА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА
  • 153 vasik atanasova

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Кемалист":

    ТОЙ И БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА НАПРАВИ ДЖАМИЯ
  • 154 васик атанасова

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "лорд Минчев":

    АБЕ ТОЙ ЕДНИ ТЕХЕН ПИСАТЕЛ СЕ ОПИТА ДА НАПИШЕ ИСТИНАТА И ТЕ ГО УБИХА
    ОРХАН ПАМУК
  • 155 vasik atanasova

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "Българина":

    ПИТАЙ ЧОРБАДЖИИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОЦИД
    АКО ТУКА Е ИМАЛО 500 Г ГЕНОЦИД А И ТЕ СА И ПОВЕЧЕ ОТ 500 Г
    НЯМАШЕ ДА ИМАМ ЕДНИ ЖИВ БЪЛГАРИН
  • 156 васик атанасова

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Политолог":

    ЕВАЛА !
  • 157 vasik atanasova

    2 0 Отговор

    До коментар #128 от "Истината":

    ТОВА Е ИСТИНАТА ТОЧНО И КРАТКО НАПИСАНО !
  • 158 васик атанасова

    2 0 Отговор

    До коментар #144 от "ДЯВОЛА":

    МОЖЕ ДА СИ ДЯВОЛ НО ТУКА СИ ПРАВ
    И ХОРАТА СТАВАТ ПО ГОЛЕМИ ДЯВОЛИ ОТ ДЯВОЛА
    ПИСАХ ТИ ПЛЮС ОТ МЕНЕ
  • 159 незнайко

    0 4 Отговор
    Кога БАЙДЪН ще признае ГЕРМАНСКИЯ геноцид над евреите ???

    Коментиран от #163

  • 160 говори

    2 0 Отговор

    До коментар #105 от "За българите ли":

    за турците говори!
  • 161 празноглав

    1 0 Отговор

    До коментар #110 от "Всъщност е точно обратното":

    Сигурно по тяхно желание ги е приютила?
  • 162 чети малко история

    1 1 Отговор

    До коментар #125 от "Хайде, ся.....!":

    Болестите, как кой, или си мислиш че шепа конкистадори са ги изтрепали, тва по ма аците сте много изпростяло и нагло племе!
  • 163 знайко

    2 0 Отговор

    До коментар #159 от "незнайко":

    А еврейският геноцид над руснаците кога?
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: