Отидете към основна версия

2 172 4

Шотландия очаква Борис Джонсън да позволи нов референдум

  • шотландия-
  • референдум-
  • никола стърджън

Статия от Никола Стърджън

Снимка: БГНЕС/EPA

Добре ще е британският премиер Борис Джонсън да зачете искането на Шотландия за втори референдум за независимост. Това обяви първият шотландски министър Никола Стърджън, цитирана от Гардиън.

Шотландският представител излезе със специална статия по темата. Предлага се Джонсън да не следва действията на Доналд Тръмп.

Посочва се, че незачитане на идеята за референдума ще е равностойно на непризнаването на американските избори. Предстои провеждането на парламентарните избори в Шотландия.

Очаква се мнозинството да е на регионални представители, подкрепящи идеята за референдум. Стърджън призова шотландците да получат право за взимане на решение за независимост.

Британското правителство към момента отхвърля идеята за референдум. Ново проучване показва, че повечето британци смятат, че правото на ново гласуване трябва да бъде зачетено.

Към момента настроенията за независимост сред шотландците са изравнени.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Шотландия очаква да се върне в ЕС

    Шотландци призоваха европейските представители да отправят покана за членство в ЕС при обявяване на независимост на региона, съобщи Гардиън. Управл ...
    29.04.2021
    2 758
    6
  • Предупреждение към Борис Джонсън

    Първият министър на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън да не следва такти ...
    25.04.2021
    4 813
    15
  • Борис Джонсън не иска да ходи в Шотландия

    Британският премиер Борис Джонсън се е отказал от плановете си да посети Шотландия, за да води кампания в полза на Консервативната партия преди общите ...
    20.04.2021
    2 255
    4
Новини по държави: