Отидете към основна версия

4 965 36

Байдън никога няма да забрави смъртта на терористичен лидер

  • джо байдън-
  • осама бин ладен-
  • ликвидиране

Става дума за ликвидирането на Осама бин Ладен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Това е момент, когато никога няма да забравя", каза президентът на САЩ Джо Байдън по повод 10 години от ликвидирането на ликвидирането на лидера на терористичната организация „Ал Кaида“ Осама бин Ладен. Той беше убит след атака на американските специални части.

Тогава Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама и като такъв присъства на 1 май 2011 г. в ситуационната зала в подземието на Белия дом. Там той проследява пряко операцията в северния пакистански град Аботабад, довела до ликвидирането на лидера на Ал Каида.

Припомняйки си този необичаен момент от дългата си политическа кариера, Байдън приветства в комюнике членовете на разузнавателните служби, които са следили Бин Ладен, ясното съзнание на президента Барак Обама в момента на взимане на решението, както и таланта и куража на екипа на терена.

„САЩ ще останат бдителни пред заплахата от терористичните групировки. Ще продължим да наблюдаваме и действаме срещу всяка заплаха (за американските интереси), която би се появила от Афганистан". Така Байдън коментира предстоящото изтегляне на американските войски от страната.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.

Свързани новини