Отидете към основна версия

3 016 25

Европейската комисия привиква руския посланик

  • москва-
  • русия-
  • сащ-
  • санкции

Причината са поредните санкции от Москва към европейски политици

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Генералният секретар на Европейската комисия привиква руския постоянен представител към институциите на ЕС в Брюксел. Причината е решението на Москва да наложи санкции на 8 европейски представители, сред които председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и заместник-председателят на ЕК Вера Юрова.

Говорител на комисията поясни, че според ЕС решението на Москва е безпочвено, неоправдано и политическо. На 3 май представителите на G7 ще заседават в Лондон. Сред горещите точки ще бъде поведението на Русия.

ЕС ще постави този въпрос на различни международни срещи. Според говорителя, ЕС има много по-малко лостове за въздействие над Москва от Съвета на Европа, където Русия членува и може да бъде уличена в неизпълнение на поетите международни задължения. Въпросът ще бъде разгледан на заседанието на външните министри от ЕС в началото на следващата седмица. На него ще се реши кой ще е най-подходящият европейски отговор на руското поведение, насочено към трайно влошаване на отношенията и нарушаване на човешките права.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: