Отидете към основна версия

2 121 21

Орбан защитава китайски университет в Унгария

  • унгария-
  • университет-
  • виктор орбан

Опозицията оспорва новия университет

Снимка: БГНЕС/EPA

Нов кампус на голям китайски университет трябва да бъде построен в Унгария, съобщи Фигаро.

Новият университет трябва да покаже новата посока на правителството на премиера Виктор Орбан. Очаква се кампусът да приеме хиляди студенти.

В страната има голяма съпротива спрямо идеята. Такова е и мнението на кмета на квартала в Будапеща, където трябва да бъде издигната сградата.

Тя настоява, че никой не е съгласен с идеята. Кристина Барани обяви, че ще търси варианти да спре реализирането на сградата.

Унгарското правителство настоява, че кампусът ще е нещо прекрасно за унгарските и китайските студенти. Университетът Фудан е считан за един от най-елитните в китайската страна.

Опозиционери смятат, че това ще направи Унгария още по-близка до Китай и че може да постави под въпрос академичните свободи.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • Унгария защити Китай в ЕС

    Страните от ЕС са изоставили плановете да приемат декларация в морална подкрепа на протестиращите в Хонконг, съобщи EU Observer. Това е станало сле ...
    07.05.2021
    1 768
    10
  • Унгария приема закон за университетите

    Унгарският парламент прие закон, който поставя основа за поемане на контрол над университетите и културните институции, съобщи Фигаро. Опозицията с ...
    27.04.2021
    1 562
    5
  • Унгария оттегля спорен закон

    Унгария работи върху отмяна на закон, който ограничава неправителствените организации с външно финансиране, съобщи ДПА. Съдът на ЕС отхвърли закона ...
    21.04.2021
    1 462
    4
Новини по държави: