Отидете към основна версия

2 455 22

Израел не послуша САЩ и ще продължи военната операция

  • израел-
  • сащ-
  • ивицата газа-
  • военна операция-
  • палестинци-
  • война-
  • ракети

Ще са необходими още няколко дни, за да се завърши израелската военна операция

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел ще се нуждае от още няколко дни, за да завърши военната операция срещу палестинските радикали, въпреки искането на САЩ да я прекрати възможно най-скоро. Това съобщи в сряда новинарският портал Axios, позовавайки се на източници от израелското правителство, предаде агенция "Фокус".

Според тях израелският външен министър Габи Ашкенази в сряда в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън е посочил, че ще са необходими още няколко дни, за да се завърши израелската военна операция. В същото време Блинкън подчерта, че Вашингтон очаква операцията да приключи скоро. Ашкенази е добавил, че Израел „все още има няколко военни мисии“ в Ивицата Газа.

Блинкън също така е казал на израелския си колега, че САЩ са блокирали френската инициатива в Съвета за сигурност на ООН за Газа, но „не могат да продължат да подкрепят Израел публично и на дипломатическо ниво, главно в ООН, дълго време“, разкриват източниците пред портала. Медията отбелязва, че телефонният разговор е „част от нарастващия дипломатически натиск“ за прекратяване на огъня в региона, на който „Израел все още се съпротивлява“.

На свой ред ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс заяви в писмено изявление, че външните министри на двете страни в телефонен разговор „обсъждат усилията за прекратяване на насилието, отнело живота на израелски и палестински цивилни , включително деца“. „Държавният секретар отбеляза, че САЩ ще продължат контактите с Израел, Палестинската администрация и заинтересованите страни в региона през следващите дни, и подчерта, че САЩ очакват деескалация към прекратяване на огъня [в региона]“, заяви дипломатът. Той не потвърди информацията на Axios.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини