Отидете към основна версия

3 872 34

Вучич: Натискат ни, искат да признаем независимостта на Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • александър вучич

Сръбският президент многократно е казвал, че неговата страна е изпълнила своята част от ангажиментите, предвидени в Брюкселските споразумения

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати и Германия искат от Сърбия да признае независимостта на Косово, заяви днес пред журналисти сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция в Белград с председателя на колективното босненско председателство Милорад Додик, предаде ТАСС.

"Всички разговори, които се водят, и всичко, което искат от Сърбия, в крайна сметка се свежда до това да признаем Косово, и това трябва да го знаят хората в Сърбия. Ние се стремим да получим в диалога максималното за нашата страна и народ, за сърбите в Косово, за Сърбия. Но хората трябва да знаят, че Америка, Германия, големите световни сили, западните сили искат от Сърбия да признае Косово така или иначе", посочи Вучич.

Той изтъкна, че Западът се опитва да получи от Белград "взаимно признаване", тоест Белград трябва да признае независимостта на Косово в замяна на това Прищина да признае независимостта на Сърбия.

"Не мога да ви опиша колко жадуваме за признанието на (премиера на Косово) Албин Курти, все едно Сърбия не е член на ООН и на международните форуми", иронично отбеляза сръбският президент, цитиран от БТА.

На 23 април Вучич обвърза продължаването на диалога между Белград и Прищина с прилагането на ангажимента на Косово съгласно Брюкселските споразумения да създаде в населените със сърби райони Съюз на сръбските общини - орган на самоуправление на живеещите в Косово сърби.

Вучич многократно е казвал, че неговата страна е изпълнила своята част от ангажиментите, предвидени в Брюкселските споразумения.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: